Μεικτά πρόσημα στην Ασία και καλά νέα στην Κίνα από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
(AP Photo/Louise Delmotte, File)
(AP Photo/Louise Delmotte, File)

Μεικτά πρόσημα στην Ασία και καλά νέα στην Κίνα από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Τα «ήξεις - αφίξεις» του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ στην ομιλία του σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ έφεραν μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, ενώ στην Κίνα ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 0,2%, από το 0,4% που προέβλεπε το Reuters.

Στην Ασία, οι traders αξιολόγησαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από την Κίνα και την Ιαπωνία, με την Κίνα να δημοσιεύει τα στοιχεία των τιμών καταναλωτή και παραγωγού για τον Ιούνιο.

Ο πληθωρισμός στην Κίνα κατέγραψε άνοδο 0,2% τον Ιούνιο, χαμηλότερη από την άνοδο 0,4% που αναμενόταν από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και από 0,3% τον Μάιο.

Ο ΔΤΚ της χώρας μειώθηκε 0,8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις προσδοκίες και μια πιο ήπια πτώση 0,8% από την πτώση 1,4% του Μαΐου.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε στο -0,18%, ενώ ο κινεζικός CSI 300 σημείωσε πτώση 0,3% μετά την ανακοίνωση του ΔΤΚ.

Στο μεταξύ, το Reuters ανέφερε ότι η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Κίνας, η Ping An Insurance, εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης μετατρέψιμων ομολόγων αξίας έως και 5 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με πηγές με άμεση γνώση του θέματος.

Ο δείκτης τιμών εταιρικών αγαθών της Ιαπωνίας αυξήθηκε στο 2,9% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τις προσδοκίες και ανέβηκε με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με το αναθεωρημένο 2,6% τον Μάιο.

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας επέκτεινε τα κέρδη από την Τρίτη στο +0,61% ενώ ο Topix ευρείας βάσης κατέγραψε κέρδη 0,47%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος, ενώ η μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq υποχώρησε οριακά 0,1%.

Την Τετάρτη, το National Samsung Electronics Union, το μεγαλύτερο συνδικάτο εργαζομένων του «κολοσσού» των ηλεκτρονικών Samsung Electronics κάλεσε σε επ' αόριστον απεργία, μετά την είδηση ​​ότι αρχικά έκανε απεργία από Δευτέρα έως Τετάρτη.

Η μετοχή της Samsung Electronics υποχώρησε 0,22% μετά την ανακοίνωση.

Παράλληλα, η αμυντική βιομηχανία της Ν. Κορέας Hanwha Aerospace ανακοίνωσε παραγγελία 1,38 τρισεκατομμυρίων γουόν (1 δισ. δολάρια) από τη Ρουμανία για την προμήθεια οβιδοβόλων K9 στη χώρα.

Τέλος, ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε 0,16%.