Άνοδος στις ευρωαγορές εν αναμονή στοιχείων και αποφάσεων της ΕΚΤ
Shutterstock
Shutterstock

Άνοδος στις ευρωαγορές εν αναμονή στοιχείων και αποφάσεων της ΕΚΤ

Με άνοδο έκλεισαν τη Δευτέρα  τα κυριότερα  ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενόψει σημαντικών ανακοινώσεων που αναμένονται από την ΕΚΤ μέσα στην εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,47%,  με τις μετοχές των ορυχείων να κλείνουν ανοδικά  κατά 2%, ενώ ο κλάδος των media σημείωσε πτώση 0,2%. Ο δείκτης σημείωσε πτώση 1,2% την περασμένη εβδομάδα, τη χειρότερη επίδοσή του από τον Ιανουάριο μετά από μια σειρά συνεχών κερδών.

Στη Γερμανία ο DAX έκλεισε με κέρδη 0,79%, ο βρετανικός FTSE κατέγραψε άνοδο 0,41%, ο γαλλικός CAC έκλεισε με κέρδη 0,72%, ενώ άνοδο 0,90% σημείωσε και στο Μιλάνο ο FTSE MIB (+0,2%).

Η Wall Street είχε επίσης μια ασταθή εβδομάδα, παρόλο που η έκθεση για τις θέσεις εργασίας που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, που ήταν καλύτερη του αναμενομένου, ενίσχυσε το κλίμα γύρω από την οικονομία και τα κέρδη.

Οι επενδυτές προσβλέπουν στον πληθωρισμό των ΗΠΑ που δημοσιεύεται την Τετάρτη, μαζί με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Μάρτιο και διάφορες ομιλίες αξιωματούχων της.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολις Νιλ Κασκάρι έθεσε το ενδεχόμενο μηδενικών μειώσεων των επιτοκίων φέτος, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει αμετάβλητος, αν και οι αγορές εξακολουθούν να βλέπουν περίπου 50% πιθανότητα μείωσης τον Μάρτιο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη για τα επιτόκια.

Πάντως, δεν αναμένεται καμία κίνηση στα επιτόκια, αλλά ο Ιούνιος εκτιμάται από τις αγορές ως ο χρόνος για την πρώτη μείωση, ακόμη και όταν το χρονοδιάγραμμα της Fed μετατίθεται προς τα πίσω. Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο στο 2,4%.