Κρ. Λαγκάρντ: Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για τα επιτόκια
Shutterstock
Shutterstock

Κρ. Λαγκάρντ: Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για τα επιτόκια

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την Τετάρτη ότι ο Ιούνιος είναι ο μήνας κατά τον οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

«Μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε ένα νέο σύνολο προβλέψεων που θα επιβεβαιώσει το αν η πορεία του πληθωρισμού που προβλέψαμε στις προβλέψεις μας του Μαρτίου παραμένει έγκυρη», δήλωσε η Λαγκάρντ σε ομιλία της στη Φρανκφούρτη.

Το μήνυμά της ήταν συνολικά ιδιαίτερα θετικό για την πορεία του πληθωρισμού, παρά τη σημαίνουσα γεωπολιτική αβεβαιότητα και τις συνεχιζόμενες εγχώριες πιέσεις στις τιμές, ιδίως από τις υπηρεσίες.

«Σε αντίθεση με τις προηγούμενες φάσεις του κύκλου πολιτικής μας, υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι η αναμενόμενη αποπληθωριστική πορεία θα συνεχιστεί», δήλωσε η Λαγκάρντ, τονίζοντας την εμπιστοσύνη στην τελευταία δέσμη μακροοικονομικών προβλέψεων του προσωπικού, η οποία προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,3% το 2024, στο 2% το 2025 και στο 1,9% το 2026. 

Η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια από τότε που τα έφερε σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ τον Σεπτέμβριο. 

Μέχρι τη συνεδρίαση του Μαρτίου, το μήνυμα της τράπεζας ήταν ότι ήταν πολύ νωρίς για να συζητηθεί πότε θα αρχίσει η μείωση των επιτοκίων. Η επόμενη συνεδρίασή της θα γίνει τον Απρίλιο και η επόμενη τον Ιούνιο.

Η Λαγκάρντ δήλωσε την Τετάρτη ότι θα αποφασίσει με βάση τα τρία κριτήριά της - τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της νομισματικής μετάδοσης - ώστε να αποκτήσει «επαρκή εμπιστοσύνη για να ξεκινήσει η φάση της μείωσης των μέτρων, κατά την οποία θα καταστήσουμε την πολιτική λιγότερο περιοριστική».

Ο Ιούνιος έχει χαρακτηριστεί ως μήνας-κλειδί από πολλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο αποφασίζει για την πορεία των επιτοκίων.