Κέρδη στις ευρωαγορές, με το ενδιαφέρον στους δασμούς και στο Λονδίνο
AP Photo/Lefteris Pitarakis
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Κέρδη στις ευρωαγορές, με το ενδιαφέρον στους δασμούς και στο Λονδίνο

Ανοδικές κινήσεις καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Πέμπτη, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών βρίσκεται εστιασμένο στους εμπορικούς δασμούς και στις εξελίξεις από τη Βρετανία.

Την ώρα που η 9η Ιουλίου -ημερομηνία όπου εκπνέει η παράταση για τους δασμούς που είχε δώσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στις χώρες της Ευρώπης- πλησιάζει, οι αγορές αναμένουν νεότερα από τις διαβουλεύσεις μεταξύ των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον.

Ο δασμός αυτός είναι χαμηλότερος από τον δασμό 46% που είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερος από τους προηγούμενους συντελεστές.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα την Τετάρτη ο Τραμπ ανακοίνωσε συμφωνία με το Βιετνάμ, η οποία περιλαμβάνει δασμό 20% στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, αναζωπυρώνοντας τις προσδοκίες σε μερίδα των επενδυτών για «λευκό καπνό» από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Εξάλλου, η άνοδος των ομολόγων της Βρετανίας συμπαρασύρει προς τα πάνω τις αποδόσεις των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τίτλων σε ένα σημάδι για τη δυσαρέσκεια των αγορών προς την Ρέιτσελ Ριβς, την υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης του Κιρ Στάρμερ.

Εν μέσω των σεναρίων για απομάκρυνση της Ριβς από τη θέση της ΥΠΟΙΚ, ο Στάρμερ έστειλε μήνυμα για το ότι η ίδια θα μείνει στη θέση της.

Ακόμα, οι αναλυτές αναμένουν τα στοιχεία για την πορεία της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ κατά τον Ιούνιο, που θα δημοσιευτούν αργότερα την Πέμπτη.

Η εικόνα για τις προσλήψεις στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα παρέχει σημάδια για το κατά πόσο η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) έχει περιθώριο για χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής ή για διατήρηση των επιτοκίων της στα τρέχοντα επίπεδα.

Η εικόνα στα ταμπλό

  • Στην κίνηση των δεικτών ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,3% στις 542 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 ανεβαίνει 0,2% στις 5.328 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,4% στις 8.816 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιείται 0,3% στις 23.865 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει κέρδη 0,3% στις 7.765 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 0,2% στις 39.695 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 0,1% στις 14.050 μονάδες.