Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς μετά την αύξηση των επιτοκίων της Fed, ήρθε η αύξηση επιτοκίων από την BoE και την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα. Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έχασε 0,21%, ο Dax 0,04%, o FTSE 0,89% και ο FTSE MIB 0,16%.

Η Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ότι θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, φτάνοντας το στο 1,5%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε την Πέμπτη τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, καθώς αντιμετωπίζει επίμονο υψηλό πληθωρισμό στο πλαίσιο των ανησυχιών για το τραπεζικό σύστημα.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε με 7-2 υπέρ της αύξησης του επιτοκίου της Τράπεζας κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25%, σε μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση αφού τα επίσημα στοιχεία την Τετάρτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάχθηκε απροσδόκητα 10,4% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε επίσης το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη και επισήμανε ότι «ίσως κριθεί απαραίτητη κάποια πρόσθετη πολιτική σύσφιξης» και αναγνώρισε τον πιθανό αντίκτυπο των πρόσφατων προβλημάτων στο τραπεζικό σύστημα.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας αύξησε το δικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,5% την Πέμπτη.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν τις επιπτώσεις από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank με έδρα τις ΗΠΑ και την έκτακτη διάσωση της Credit Suisse . Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε σχετικά απομονωμένο, ενώ οι κίνδυνοι μετάδοσης μειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι αναλυτές αντιλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό τις μεμονωμένες αποτυχίες ως έκτακτα περιστατικά.