Επενδυτική «φρενίτιδα» για τη μετοχή της Τεχνητής Νοημοσύνης- Τι δείχνουν τα μεγέθη της Nvidia
Wall Street

Επενδυτική «φρενίτιδα» για τη μετοχή της Τεχνητής Νοημοσύνης- Τι δείχνουν τα μεγέθη της Nvidia

Καμία μετοχή δεν ενσωματώνει τον ενθουσιασμό της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς με την Τεχνητή Νοημοσύνη όσο η Nvidia με αποτέλεσμα η Wall Street να είναι ευάλωτη στη μεταβλητότητα της.

Την Τετάρτη η Wall Street περίμενε με αγωνία τα αποτελέσματα της Nvidia. Mετά το κλείσιμο της αγοράς η κατασκευάστρια μικροεπεξεργαστών που θεωρούνται τοπ στη βιομηχανία της Τεχνητής Νοημοσύνης προέβλεψε ότι οι πωλήσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2024 θα υπερβούν τις εκτιμήσεις.

Με τη μετοχή να έχει σημαντική βαρύτητα στους χρηματιστηριακούς δείκτες και να θεωρείται προάγγελος για τις προοπτικές της Τεχνητής Νοημοσύνης, η αντίδραση της αγοράς στα αποτελέσματά της θα δείξει αν η όρεξη των επενδυτών παραμένει δυνατή.

Η μετοχή της Nvidia κέρδιζε 12% σε περιορισμένες συναλλαγές μετά το κλείσιμο ενώ τα futures στον δείκτη Nasdaq 100 σκαρφάλωναν 2% και του S&P 500 1%, προϊδεάζοντας για ράλι την Πέμπτη.

Η αντίδραση των επενδυτών μπορεί να θεωρηθεί σαν «δημοψήφισμα» για τις προοπτικές της χρηματιστηριακής αγοράς. Με τα αποτελέσματα να υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις, μία πτώση της μετοχής θα έδειχνε άγχος και νευρικότητα στην αγορά.

Η μετοχή της Nvidia τριπλασίασε τη χρηματιστηριακή της αξία το 2023 και κερδίζει σχεδόν 40% φέτος. Η επίδοσή της την κάνει να ξεχωρίζει μεταξύ των «περίφημων 7» μετοχών στον κλάδο της τεχνολογίας που ήταν οι οδηγοί της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς πέρυσι.

Η κεφαλαιοποίηση της Nvidia ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια στα μέσα του 2023 και νωρίτερα αυτόν το μήνα υπερέβη την κεφαλαιοποίηση της Amazon και της Alphabet για να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στη Wall Street με βάση τη χρηματιστηριακή αξία.

Η τεράστια κεφαλαιοποίησή της έχει αυξήσει και τη βαρύτητά της στους δείκτες. Η μετοχή της αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της ανόδου 4% του δείκτη S&P 500 φέτος.

Η απογείωση της αξίας της Nvidia ακολουθεί τη μεγάλη αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας, καθώς το «μπαμ» της Τεχνητής Νοημοσύνης αυξάνει τη ζήτηση για τους μικροεπεξεργαστές της.

Οι πωλήσεις υπερδιπλασιάστηκαν στην τελευταία της χρήση υπερβαίνοντας τα 60 δισ. δολάρια, ενώ τα καθαρά κέρδη πλησίασαν τα 30 δισ. δολάρια.

Οι αναθεωρήσεις των προβλεπόμενων κερδών από τους αναλυτές υψηλότερα ρίχνουν τον πολλαπλασιαστή κερδών (Ρ/Ε) της Nvidia παρά την άνοδο της μετοχής.

Πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την Τετάρτη η μετοχή άλλαζε χέρια με Ρ/Ε στο 31 ενώ πριν ένα χρόνο το Ρ/Ε ήταν 47.

Η μετοχή της Nvidia έκλεισε στα 674 δολάρια την Τετάρτη. Στην αγορά παραγώγων τα δικαιώματα τιμολογούσαν κίνηση 10% πάνω ή κάτω. Η μετοχή κέρδιζε έως 11% σε συναλλαγές μετά το κλείσιμο, αφού προέβλεψε ότι οι πωλήσεις στο πρώτο τρίμηνο θα φτάσουν τα 24 δισ. δολάρια, πάνω από τα 22 δισ. δολάρια που προέβλεπε η αγορά.

Η άνοδος της μετοχής μετά το κλείσιμο ανέβασε την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας με έδρα τη Santa Clara στην πολιτεία της Καλιφόρνια κατά 129 δισ. δολάρια, παρασύροντας ανοδικά και τις μετοχές άλλων εταιρειών του κλάδου.

Οι πωλήσεις της Nvidia στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 έφτασαν τα 22,1 δισ. δολάρια και ήταν υψηλότερες από τα 20,6 δισ. δολάρια που προέβλεπαν οι αναλυτές. Τα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν τα 5,16 δολάρια, πάνω από τις εκτιμήσεις για 4,64 δολάρια. 

Η εταιρεία εκτιμά οτι το μικτό περιθώριο κέρδους στο πρώτο τρίμηνο του 2024 θα είναι γύρω στο 77%, υψηλότερο από το 75,6% που εκτιμούσαν οι αναλυτές.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών στη μετοχή της Nvidia έχει ξεπεράσει αυτόν της Tesla καθώς μετοχές γύρω στα 30 δισ. δολάρια αλλάζουν χέρια σε ημερήσια βάση.