Άνοδος στις ευρωαγορές μετά την απόφαση της BoE για αμετάβλητα επιτόκια
Shutterstock
Shutterstock

Άνοδος στις ευρωαγορές μετά την απόφαση της BoE για αμετάβλητα επιτόκια

Με άνοδο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,88% στις 518,66 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους σε θετικό έδαφος. Ο κλάδος των τεχνολογικών εταιρειών ηγήθηκε της ανόδου με +1,63%.

Ο γαλλικός δείκτης  CAC έκλεισε με κέρδη 1,34% στις 7.671,34 μονάδες. Ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο  0,95% στις 18.239,09 μονάδες. 

Ο FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο  κέρδη 0,82% στις 8.272,46 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB 1,37% στις 33.675,15 μονάδες.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε την Πέμπτη τα επιτόκια αμετάβλητα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών, στο 5,25%, μια κίνηση που αναμενόταν ευρέως. Η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει μείωση τον Αύγουστο μετά τις εκλογές της 4ης Ιουλίου στη χώρα.

Η απόφαση έρχεται μετά τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη και έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 2,0% ετησίως τον Μάιο, πετυχαίνοντας τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό.

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας πρόκειται επίσης να ανακοινώσουν αποφάσεις για τη νομισματική τους πολιτική την Πέμπτη.

Η Norges Bank της Νορβηγίας αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 4,5%, ενώ τα 2/3 των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters έχουν προβλέψει ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας θα αποφασίσει υπέρ μιας μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,25%.