Ζελένσκι: Εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη - Βαριές οι απώλειες του ρωσικού στρατού

Ζελένσκι: Εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη - Βαριές οι απώλειες του ρωσικού στρατού

Σε πρωτοφανείς απώλειες του ρωσικού στρατού αναφέρθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεδομένου ότι όπως υποστηρίζει, ορισμένες μονάδες «έχουν καταστραφεί σε ποσοστό 80% ή ακόμα και 90%».

«Οι Ουκρανοί έχουν αποδείξει ότι μπορούν να πολεμήσουν πιο επαγγελματικά από έναν στρατό που διεξάγει πολέμους για δεκαετίες σε διάφορες περιοχές και συνθήκες.Απαντούμε με σοφία και θάρρος στον μεγάλο αριθμό του εξοπλισμού και των στρατιωτών τους που στάλθηκαν στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι σε νέο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο Ιnstragram.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σε περιοχές όπου έχουν λάβει χώρα σφοδρές μάχες, η πρώτη γραμμή άμυνας είναι «γεμάτη με πτώματα Ρώσων στρατιωτών».

«Και αυτά τα πτώματα, δεν τα μαζεύει κανείς. Νέες μονάδες στέλνονται για να προχωρήσουν ακριβώς από πάνω τους», ισχυρίστηκε.

Εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας υπογράμμισε ότι η πολιορκία του λιμανιού της Μαριούπολης θα μείνει στην ιστορία για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από ρωσικά στρατεύματα. «Το να το κάνεις αυτό σε μια ειρηνική πόλη, αυτό που έκαναν οι κατακτητές, είναι ένας τρόμος που θα θυμόμαστε στους επόμενους αιώνες», είπε ο Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι είπε ακόμη ότι οκτώ διάδρομοι εκκένωσης λειτουργούσαν το Σάββατο, αλλά λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών, οι αρχές δεν κατάφεραν να διασώσουν ανθρώπους από την Μποροντιάνκα στην περιοχή του Κιέβου.

Οι αρχές δεν μπόρεσαν επίσης να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στις πόλεις στη νότια περιοχή της Χερσώνας.

«Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν μπλοκάρει τη συνοδεία μας. Γιατί; Ο στόχος τους παραμένει ο ίδιος. Και πάλι, προσπαθούν να δημιουργήσουν μια εικόνα για την προπαγάνδα τους ότι η Ουκρανία άφησε τους πολίτες της χωρίς τα απαραίτητα, λες και η Ρωσία τους σώζει συνεχώς από κάτι», είπε ο Ζελένσκι.