«Ξεκάθαρο τι θα κάνει η Τουρκία αν η Ελλάδα δεν μάθει τα όριά της»
Προκλητικός Ερντογάν

«Ξεκάθαρο τι θα κάνει η Τουρκία αν η Ελλάδα δεν μάθει τα όριά της»

Σφοδρή επίθεση εναντίον της Ελλάδας εξαπέλυσε χθες το βράδυ στην διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης του ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν καλώντας την Αθήνα να «μαζευτεί» και να αντιληφθεί τα «όρια της», ενώ προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να κάνει κανέναν συμβιβασμό στο ζήτημα των αδειών έρευνας υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο.

Μιλώντας στο TRT ο κ. Ερντογάν αποκάλυψε για πρώτη φορά επίσημα και τον χάρτη με τα Οικόπεδα τα  οποία παράνομα έχει χαράξει η Τουρκία και στα οποία διεκδικεί άδεια ερευνών η ΤΡΑΟ, οικόπεδα τα οποία επικαλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

«Η Ελλάδα κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις. Ποιοι νομίζετε ότι είσαστε για να μιλάτε με αυτόν τον τρόπο στην Τουρκία; Ποιον κοροϊδεύετε;» είπε ο κ. Ερντογάν και εκτόξευσε απειλές ότι είναι «ξεκάθαρο το τι θα κάνει η Τουρκία εάν η Ελλάδα «δεν μαζευτεί και δεν αντιληφθεί τα όρια της», απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις της Ελλάδας στις κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος ο Τούρκος ηγέτης πάντως δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει καμία υποχώρηση στο θέμα των αδειών που έχει εκδώσει για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι πλέον η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι η Τουρκία έχει τα δικά της ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα της Αγίας Σοφίας. «Λένε να μην μετατρέψουμε την Αγία Σοφιά σε τζαμί. Νομίζουν ότι αυτοί διοικούν την Τουρκία και όχι εμείς;» δήλωσε ο κ. Ερντογάν λέγοντας ότι οι κρατικοί θεσμοί  περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και αναλόγως θα πράξουν.

Κάνοντας ειδική αναφορά στην Λιβύη ο κ. Ερντογάν μιλώντας σαν... εκπρόσωπος του Στρατού του Φ. Σάρατζ δήλωσε ότι ο επόμενος στόχος είναι  η Σύρτη και η ανακατάληψη των πετρελαιοπηγών επισημαίνοντας ότι ο Χάφταρ στηρίζεται στην Ρωσία και ο ίδιος θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Β. Πούτιν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει το γεγονός ότι χθες ο κ. Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο Τραμπ με τον οποίο συζήτησαν και την αντιμετώπιση του κορονοϊού αλλά και την Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο . Ο Τ. Ερντογάν μίλησε για αφετηρία  νέας εποχής  στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά πάντως έσπευσε ο ίδιος να αποκαλύψει ότι έδωσε στον πρόεδρο Τραμπ λίστα μελών του FETO και η αμερικανική πλευρά δεσμεύθηκε να μελετήσει και να ερευνήσει τα στοιχεία.

Presidential Press Service via AP, Pool