WSJ: Ο Σόιμπλε επιχείρησε να ανατρέψει την Μέρκελ

WSJ: Ο Σόιμπλε επιχείρησε να ανατρέψει την Μέρκελ

Σε μια παρασκηνιακή επιχείρηση ανατροπής της Ανγκέλα Μέρκελ από την κομματική ηγεσία του CDU και συγκεκριμένα από τον Βολφγκάγκ Σόιμπλε, τον οποίο όμως αιφνιδίασε η Καγκελάριος με την απόφασή της να μην είναι εκ νέου υποψήφια για την προεδρία του κόμματος, αναφέρεται η Wall Street Journal. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Βολφγκάνγκ Σοίμπλε, νυν πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου εργαζόταν επί εβδομάδες, επικεφαλής μιας μικρής ομάδας στελεχών του κόμματος, προκειμένου να ανατρέψει την Άνγκελα Μέρκελ στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών τον επόμενο μήνα. Η φερόμενη «συνομωσία» μάλιστα έκανε λόγο για τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο η Μέρκελ, μέχρι την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, θα έπρεπε να παραδώσει τα κομματικά ηνία. Οι συνομιλητές του Σόιμπλε πρόσθεταν ότι το σχέδιο προέβλεπε η Μέρκελ να προβάλει αντίσταση σε αυτά τα σχέδια.Όπως αναφέρεται βασικό κίνητρο του άλλοτε Σόιμπλε ήταν η επιθυμία των περί αυτόν ανθρώπων να αλλάξουν πορεία στην Γερμανία και στο κόμμα το CDU. Η Μέρκελ όμως φρόντισε να αιφνιδιάσει τους αντιπάλους της  κι αποδείχθηκε πιο γρήγορη από αυτούς, με την ανακοίνωση της μη υποψηφιότητάς της.

Στη συνέχεια η εφημερίδα κάνει λόγο για την ιστορία των εσωκοματικών έριδων εντός του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και την «αντιπαλότητα» Μέρκελ-Σοίμπλε». 

Η εσωκομματική μάχη, αναφέρει η WSJ, μεταφέρεται πια στο επίπεδο των δελφίνων, με την Μέρκελ να υποστηρίζει την γραμματέα του κόμματος και τον Σόιμπλε να υποστηρίζει τον δικό του εκλεκτό. Το ζήτημα είναι ποια πολιτική θα κερδίσει την ηγεσία της CDU, άρα της Γερμανίας, άρα σε μεγάλο βαθμό της Ευρώπης: Της Μέρκελ, ή του Σόιμπλε;

AP Photo