Υπουργός Εσωτερικών Γαλλίας: Είμαστε σε πόλεμο εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας

Υπουργός Εσωτερικών Γαλλίας: Είμαστε σε πόλεμο εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε πως η χώρα του βρίσκεται «σε πόλεμο εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας», δύο ημέρες μετά την επίθεση με μπαλτά μπροστά στα παλιά γραφεία της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, που προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό δύο ανθρώπων.

«Ο υπουργός Εσωτερικών είναι εδώ για να υπενθυμίζει την πραγματικότητα στους Γάλλους. Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας και ίσως να τον έχουμε βάλει συλλογικά λίγο πίσω μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στη συναγωγή της Μπουλόν-Μπιγιανκούρ, κοντά στο Παρίσι, για την εβραϊκή γιορτή του Γιομ Κιπούρ.

Ο Ζεράλ Νταρμανέν υπενθύμισε πως «32 επιθέσεις» έχουν αποτραπεί εδώ και τρία χρόνια στη Γαλλία. «Είναι σχεδόν μία τον μήνα», επέμεινε.

«Ζήτησα από τον επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού να ενισχύσει την ασφάλεια αριθμού χώρων, περιλαμβανομένων χώρων που μπορεί να είναι συμβολικοί», όπως τα παλιά γραφεία της σατιρικής εφημερίδας, δήλωσε ακόμη ο υπουργός.

«Οι εβραίοι είναι ιδιαίτερα ο στόχος ισλαμιστικών επιθέσεων», πρόσθεσε μιλώντας για «774 σημεία (σχολεία, συναγωγές) που προστατεύονται», ενώ περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί και στρατιωτικοί έχουν κινητοποιηθεί σήμερα για το Γιομ Κιπούρ.

Ο κύριος ύποπτος για την επίθεση που σημειώθηκε μπροστά από τα παλιά γραφεία του Charlie Hebdo «ομολόγησε την πράξη του» χθες, Σάββατο, παραδεχόμενος πως στόχος του ήταν η εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα, η οποία πρόσφατα αναδημοσίευσε γελοιογραφίες με τον προφήτη Μωάμεθ, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

Ο άνδρας αυτός, που έχει γεννηθεί στο Πακιστάν, πίστευε πως τα γραφεία που έβαλε στόχο εξακολουθούσαν να είναι τα γραφεία της Charlie Hebdo, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η σύνταξη της Charlie Hebdo, η οποία μετακόμισε πριν από τέσσερα χρόνια σ' έναν χώρο που τηρείται μυστικός, αποτέλεσε αντικείμενο νέων απειλών αφότου η σατιρική εφημερίδα δημοσίευσε εκ νέου στις 2 Σεπτεμβρίου γελοιογραφίες του Μωάμεθ με την ευκαιρία της έναρξης της δίκης συνεργών των δραστών της αιματηρής επίθεσης το 2015 εναντίον της συντακτικής ομάδας της.