ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2022η
Σάββατο, 15 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

ΥΠΟΙΚ της Τουρκίας: Δεν με ενδιαφέρει η πτώση της λίρας!

ΥΠΟΙΚ της Τουρκίας: Δεν με ενδιαφέρει η πτώση της λίρας!

«Η ισοτιμία δεν είναι πολύ σημαντική για μένα. Δεν την κοιτάω καν» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ ερωτηθείς κατά τη διάρκεια παρουσίασης του νέου τριετούς οικονομικού προγράμματος, με την τουρκική λίρα να βρίσκεται σε νέο ιστορικό χαμηλό και να έχει διαμορφωθεί στο στα 7,85 ανά δολάριο.

Ο Τούρκος υπουργός; Οικονομικών δήλωσε ακόμα πως δεν παρακολουθεί την πορεία του εθνικού νομίσματος και πρόσθεσε πως «η μεταποιητική μας βιομηχανία είναι δυνατή. Η ισοτιμία είναι τώρα στα χέρια μας». Όπως υποστήριξε η τουρκική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,3% φέτος καθώς ανακάμπτει από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο ίδιος σημείωσε πως η αύξηση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί το τέταρτο τρίμηνο συγκριτικά με το τρίτο αλλά θα επιταχυνθεί στο 5,8% το 2021. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η οικονομία ίσως συρρικνωθεί κατά 1,5% φέτος με βάση το χειρότερο σενάριο και θα αναπτυχθεί κατά 3,7% την επόμενη χρονιά.

Τα οικονομικά στοιχεία «καταδεικνύουν μια ισχυρή ανάκαμψη τύπου ‘V’ στην οικονομία από το τρίτο τρίμηνο και μια σαφή στροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», δήλωσε ο Αλμπαϊράκ. Ωστόσο τομείς όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες γενικά δεν έχουν ακόμα ανακάμψει στο επιθυμητό επίπεδο. «Είναι ζωτικής σημασίας να ενισχυθεί ο τομέας των υπηρεσιών που απασχολεί περίπου 15 εκατ. από τους πολίτες μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το νέο οικονομικό πρόγραμμα πρόγραμμα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 10,5% το 2020 πριν υποχωρήσει στο 8% το 2021 και το 4,9% το 2023. Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 10,9% το 2023 από το 13,8% φέτος.

Να σημειωθεί ότι η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 9,9% το δεύτερο τρίμηνο καθώς το lockdown είχε ως αποτέλεσμα να φρενάρει σχεδόν η οικονομική δραστηριότητα, ρυθμός που αποτέλεσε τη χειρότερη επίδοση σε ετήσια βάση εδώ και μια δεκαετία.

Διαβάστε ακόμα:

Απώλειες και νέα ιστορικά χαμηλά για την τουρκική λίρα

Τουρκική λίρα, ένα νόμισμα στον κατήφορο