Τραγούδι Ερντογάν για την Ιερουσαλήμ με εικόνες από την οθωμανική εποχή

Τραγούδι Ερντογάν για την Ιερουσαλήμ με εικόνες από την οθωμανική εποχή

Ένα βίντεο με εικόνες από την Ιερουσαλήμ από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στο οποίο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τραγουδά για την «πονεμένη πόλη», ανέβασε στο Twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη, κάνοντας προκλητικές δηλώσεις περί καταπάτησης των δικαιωμάτων της «τουρκικής μειονότητας», όπως αποκάλεσε την μουσουλμανική κοινότητα, από την Ελλάδα.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το βίντεο, που είναι άψογα σκηνοθετημένο με παραδοσιακή τουρκική μουσική, τιτλοφορείται «Τρομοκρατία του Ισραήλ» και έχει hastag #ΚράτοςτρομοκράτηςτοΙσραήλ.

Οι στίχοι του τραγουδιού που ερμηνεύει ο Τούρκος πρόεδρος μεταφράζονται στα ελληνικά ως εξής:

«Έι Ιερουσαλήμ, έι το άρωμα των προφητών/ Έι η αυλή, πιο κοντινή αυλή στους ουρανούς/ Έι το μαργαριτάρι των πόλεων! Έχουν πόνο οι πέτρες του δρόμου, όπως και ο ήχος του μουεζίνη/ Έι Ιερουσαλήμ η πιο πονεμένη πόλη, ποιος σταματάει τον εχθρό για σένα/ Έι το κολιέ των θρησκειών, ποιος σβήνει τα αίματα από τους τοίχους; Ποιος σώζει τον Ιησού από αυτούς που τον δολοφόνησαν; Ποιος σώζει την ανθρωπότητα/ Έι Ιερουσαλήμ! Έι πόλη μου! Έι αγάπη μου!».