«Απάνθρωπες πρακτικές κατά της τουρκικής μειονότητας στην Θράκη»

«Απάνθρωπες πρακτικές κατά της τουρκικής μειονότητας στην Θράκη»

Υψώνει την ένταση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ώρες πριν συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το οποίο με μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση κατηγορεί μεταξύ άλλων την Ελλάδα ότι «εφαρμόζει απάνθρωπες πρακτικές εναντίον της μειονότητας στη δυτική Θράκη».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμίτ Ακσόι, σε απάντηση δηλώσεων του Προκόπη Παυλόπουλου όπως αναφέρει, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παίρνει το μέρος εχθρικών προς την Τουρκία κύκλων υιοθετεί τις θέσεις τους, αναφέρει ότι η Τουρκία δεν ξεχνά τις «θηριωδίες» που διέπραξαν οι Έλληνες εναντίον των Τούρκων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και... υπενθυμίζει στην Αθήνα ότι δεν θα μπορέσει να επωφεληθεί από τη στήριξη πράξεων της Τουρκίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ:

«Διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να παίρνει το μέρος εχθρικών προς την Τουρκία κύκλων και να υποστηρίζει τις εις βάρος της χώρας μας αβάσιμες απόψεις τους και τους ισχυρισμούς τους.

Η Τουρκία δεν ξέχασε ποτέ τα βασανιστήρια της Ελλάδας σε Τούρκους και άλλους Οθωμανούς πολίτες. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εξολόθρευε συστηματικά Τούρκους και Μουσουλμάνους σε αυτή την περιοχή κατά τη διάρκεια της ανεξαρτησίας της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και έπειτα.

Ακόμη και σήμερα η Ελλάδα συνεχίζει τις απάνθρωπες πρακτικές απέναντι στην τουρκική μειονότητα στη χώρα της και να φυλακίζει ακόμη και μουφτήδες επειδή προσεύχονται τις Παρασκευές.

Η Τουρκία πιστεύει ότι τα διδάγματα που πρέπει να λαμβάνονται από την ιστορία πρέπει να είναι διδάγματα ειρήνης και αδελφοσύνης κι όχι έχθρας, και οπωσδήποτε να υπάρχει επίγνωση της ιστορικής πραγματικότητας.

Με αυτή την ευκαιρία, υπενθυμίζουμε ότι η στήριξη ενεργειών κατά της χώρας μας δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα. Την καλούμε να είναι υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και να συμπεριφέρεται πιο υπεύθυνα, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή μας.

Από την άλλη, όσον αφορά στα γεγονότα του 1915, ήδη από την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός ο πρόεδρός μας, είχε διατυπωθεί σαφώς η στάση της Τουρκίας με τη δήλωσή του στις 23 Απριλίου 2014. Περαιτέρω εξηγήσεις δεν χρειάζονται".