Συνελήφθη ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» - Δέκα οι συλλήψεις απόστρατων ναυάρχων
Τουρκία

Συνελήφθη ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» - Δέκα οι συλλήψεις απόστρατων ναυάρχων

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά την κοινή δήλωση 104 απόστρατων ναυάρχων που ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση να μην προβεί σε αλλαγές στην συνθήκη του Μοντρέ αλλά και να μην απομακρυνθεί από τις θεμελιώδεις αρχές του Κεμαλικού κράτους, εμμέσως επικρίνοντας τη διείσδυση του Ισλαμ στις τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Το πρωί της Δευτέρας συνελήφθη από τις τουρκικές Αρχές ο εμπνευστής του δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα» Τζεμ Γκιουρντενίζ.

Την είδηση επιβεβαίωσε με ανάρτηση στο Twitter η σύζυγός του Ρενγκίν Γκιουρντενίζ, η οποία ανέφερε ότι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στην κατοικία τους λίγο πριν τις 06:30 και συνέλαβαν το σύζυγό της.

Ο Γκιουρντενίζ θεωρείται ο θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ήταν ο πρώτος που το 2006 αναφέρθηκε στην έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» παρουσιάζοντας και αναλύοντας την θεωρία του στο ομώνυμο βιβλίο του («Mavi Vatan») όπου παρουσιάζει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο Θάλασσα, με στόχο να καταστεί ναυτική υπερδύναμη.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, σχολίασε σε ανακοίνωσή του ότι η επιστολή μοιάζει με συνωμοσία του στρατού για την ανατροπή της κυβέρνησης. «Μια ομάδα απόστρατων στρατιωτικών θέτουν τους εαυτούς τους σε μια γελοία και άθλια θέση με την ανακοίνωσή τους που θυμίζει εποχές στρατιωτικού πραξικοπήματος», ανέφερε ο Καλίν.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας ξεκίνησε επίσημη έρευνα εναντίον των συντακτών της επιστολής, η οποία δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο «Διακήρυξη Μοντρέ από 104 ναυάρχους» σε ορισμένους ιστότοπους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 23:00 το βράδυ του Σαββάτου, με το αιτιολογικό ότι αποτελεί παρέμβαση στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και τη λαϊκή βούληση.

«Αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να τηρούν απαρεγκλίτως τις θεμελιώδεις αξίες του συντάγματος, οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν και δεν μπορούν να υποστούν αναθεώρηση…καταδικάζουμε και αντιτασσόμαστε με όλη μας την ύπαρξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να φανεί ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό μας Ναυτικό έχουν απομακρυνθεί από αυτές τις αξίες και τη σύγχρονη πορεία που χάραξε ο Ατατούρκ. Διαφορετικά, η Τουρκική Δημοκρατία, όπως δείχνει και η ιστορία, θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με θανάσιμους κινδύνους και επικίνδυνα γεγονότα, που θα έθεταν σε κίνδυνο την εθνική της ασφάλεια», αναφέρεται στην κοινή δήλωση των απόστρατων ναυάρχων.

Δέκα συλλήψεις απόστρατων ναυάρχων

Εκτός από τον Γκιουρντενίζ συνελήφθησαν το πρωί της Δευτέρας άλλοι 9 ναύαρχοι από τους 104 που έχουν υπογράψει τη δήλωση, ενώ τέσσερις απόστρατοι αξιωματικοί του Ναυτικού κλήθηκαν να καταθέσουν εντός 3 ημερών στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους.

Στην ανοιχτή επιστολή τους, οι 104 απόστρατοι ναύαρχοι δηλώνουν ότι είναι «ανησυχητικό» να ξεκινήσει μια συζήτηση για τη Συνθήκη του Μοντρέ, εκτιμώντας ότι η συμφωνία αυτή «προστατεύει κατά τον καλύτερο τρόπο τα τουρκικά συμφέροντα».

Σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Άγκυρας, οι δέκα ναύαρχοι εν αποστρατεία έχουν τεθεί υπό κράτηση. Τέσσερις άλλοι απόστρατοι αξιωματικοί του στρατού δεν συνελήφθησαν λόγω της ηλικίας τους, όμως έχουν λάβει εντολή να παρουσιαστούν στην αστυνομία στην Άγκυρα τις επόμενες τρεις ημέρες στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ξεκινήσει για την υπόθεση, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Οι ναύαρχοι είναι ύποπτοι ότι συνωμότησαν εναντίον της κρατικής ασφάλειας και της συνταγματικής τάξης, μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος.