Το σχέδιο για το «νέο» Χoνγκ Κονγκ των αντιφρονούντων στην Ιρλανδία

Το σχέδιο για το «νέο» Χoνγκ Κονγκ των αντιφρονούντων στην Ιρλανδία

Η απόφαση της Κινεζικής ηγεσίας να αλλάξει το status quo του Χονγκ Κονγκ μέσω της επιβολής του νόμου περί εθνικής ασφάλειας εξώθησε ήδη πολλούς πολίτες να μεταναστεύσουν σε μέρη όπως η Βρετανία αλλά και σε άλλες αγγλόφωνες περιοχές. Με αφορμή το γεγονός αυτό, ένας μεγιστάνας ακινήτων θέλει να χτίσει μια νέα πόλη στην Ιρλανδία για 50.000 μετανάστες από το Χονγκ Κονγκ. 

Το φιλόδοξο και πρωτότυπο σχέδιο ονομάζεται Nextpolis και αυτός που θέλει να το φέρει εις πέρας είναι ο Ιβάν Κο, ο οποίος έχει κάνει περιουσία μέσω real estate. Η ιδέα του Κο δεν είναι τωρινή, αφού εδώ και περίπου τρία χρόνια αναζητούσε μια έκταση τουλάχιστον 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Ιρλανδία, όμως οι αξιωματούχοι της χώρας δεν φαίνονταν "αρκετά θερμοί" σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian. Ωστόσο η αλλαγή των δεδομένων στο Χονγκ Κονγκ, ώθησε την κυβέρνηση της Ιρλανδίας να συζητήσει με τον Κο για έξι πιθανές τοποθεσίες. Η επικρατέστερη αυτή τη στιγμή είναι μια έκταση που μπορεί να φιλοξενήσει 50.000 μετανάστες στο Χονγκ Κονγκ μεταξύ του Δουβλίνου και του Μπέλφαστ.

"Μας αρέσει η Ιρλανδία" είπε ο Κο στον Ρόρι Κάρολ της Guardian. "Οι εταιρικοί φόροι είναι πολύ χαμηλοί. Έχετε πολύ ισχυρές κατασκευαστικές και βιοϊατρικές εταιρείες. Οι μεγάλοι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν ευρωπαϊκή έδρα εκεί. Η Ιρλανδία είναι πολύ καλή περίπτωση".

O Κο ξεκαθάρισε ότι η Nextpolis δεν φιλοδοξεί να γίνει ένα "καντόνι" αλλά απλώς μια νέα πόλη η οποία θα επιτρέψει στους πολίτες του Χονγκ Κονγκ να ζουν με ελευθερία και δημοκρατία. 

Κάνεις δεν ξέρει αν το σχέδιο του Κο προχωρήσει, το σίγουρο είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του Χονγκ Κονγκ θέλουν να μεταναστεύσουν, βλέποντας ότι η άλλοτε βρετανική αποικία δεν απολαμβάνει τις ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα για τα οποία ξεχώριζε από την Κίνα. 

Με φόντο τα παραπάνω, η Βρετανία έχει ήδη αναφερθεί στην πρόθεση της να αλλάξει το καθεστώς για τους κατόχους του Βρετανικού Διαβατηρίου του Εξωτερικού (BNO), ώστε να συμπεριλάβει ακόμα περισσότερους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ. Αυτή τη στιγμή κάτοχοι του λόγω διαβατηρίου είναι περίπου 315.000 πολίτες του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι γεννήθηκαν πριν το 1997 οπότε και η περιοχή πέρασε υπό την Κινεζική κυριαρχία.