Το Πεκίνο φιμώνει την τελευταία φιλελεύθερη εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ

Το Πεκίνο φιμώνει την τελευταία φιλελεύθερη εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ

Η εφημερίδα Apple Daily του Χόνγκ Κονγκ, η οποία φημιζόταν εδώ και χρόνια για τις φιλελεύθερες και ενίοτε αιρετικές της απόψεις, έχει μπει στο στόχαστρο των τοπικών αρχών, κυρίως όμως του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας.

Το πρωί της Πέμπτης περίπου 500 αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε σπίτια στελεχών της εφημερίδας - ανάμεσά τους ο αρχισυντάκτης Ράιαν Λόου που συνελήφθη - όπως και στα γραφεία της Apple Daily. Παράλληλα οι αρχές «πάγωσαν» περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών που συνδέονται με την εφημερίδα, ύψους 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η έφοδος και οι συλλήψεις έγιναν με την υποψία της σκευωρίας με ξένες χώρες ή δυνάμεις, «για να τεθεί σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια». Οι αρχές βασίζουν αυτές τις κατηγορίες σε 30 άρθρα που έχει δημοσιεύσει η εφημερίδα. 

Ο λόγος;  Η Apple Daily και ο ιδιοκτήτης της, ο μεγιστάνας Τζίμι Λάι που βρίσκεται στη φυλακή, υποστηρίζουν σταθερά το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας από το 2019.  Ως εκ τούτου, η κινεζική ηγεσία είναι αποφασισμένη να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της την πρώην βρετανική αποικία, η οποία υποτίθεται ότι θα πρέπει να απολαμβάνει ευρείας αυτονομίας.

Το βασικότερο όργανο της καταστολής είναι ο δρακόντειος νόμος περί «εθνικής ασφαλείας» που επιβλήθηκε από το Πεκίνο, παράλληλα με τη διεξαγωγή εκστρατείας με σκοπό να εξασφαλιστεί ότι «το Χονγκ Κονγκ θα το κυβερνούν πατριώτες».

Ο νόμος αυτός, που προβλέπει ποινές ως και ισόβιας κάθειρξης, έχει σκοπό να πατάσσονται ενέργειες με σκοπό την απόσχιση, την υποκίνηση ταραχών ή τρομοκρατικών ενεργειών, την αθέμιτη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις. Στην πράξη, οι πολύ αόριστες διατυπώσεις του επιτρέπουν να καταστέλλεται κάθε διαφωνία.

Δυτικές δυνάμεις και κυρίως η Βρετανία και οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο τρόπος που χειρίζεται το Πεκίνο το Χονγκ Κονγκ σηματοδοτεί το τέλος της αρχής «μια χώρα, δύο συστήματα», που είχε συμφωνηθεί να διέπει την παράδοση της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα από το Λονδίνο το 1997. 

Θεωρητικά, η πόλη θα είχε ευρεία αυτονομία ως το 2047… όμως αυτή στην πράξη έχει τελειώσει.