7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Βόμβα ABC: Το καθεστώς Μαδούρο χρηματοδοτούσε και το κίνημα των «Πέντε Αστέρων»

Το καθεστώς Μαδούρο χρηματοδοτούσε και το κίνημα των «Πέντε Αστέρων»

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας υπό τον Ούγκο Τσάβες μετά τους Ποδέμος στην Ισπανία φέρεται να χρηματοδότησε και το κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία σύμφωνα με δημοσίευμα του ισπανικού μέσου ABC. 

Η ABC που δημοσιεύσει έγγραφα αναφέρει ότι ο Τζιανρομπέρτο Καζάλεγκιο συνιδρυτής με τον Μπεμπε Γκρίλο του αντισυστημικού κινήματος των Πέντε Αστέρων έλαβε μια βαλίτσα με 3.5 εκατομμύρια ευρώ από τον Ούγκο Τσάβες, τότε πρόεδρο της Βενεζουέλας και τον Υπουργό Εξωτερικών Νικόλας Μαδούρο για να αναπτύξει «επαναστατική δράση».

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι έγραψε στο Twitter «Χάρη στο έγγραφο του ισπανικού μέσου κατανοούμε την στάση της κυβέρνησης απέναντι στον Μαδουρο και τη Βενεζουέλα. Θα υποβάλλω άμεσα ερώτημα στον  επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ για να μάθουμε ποιοι έλαβαν χρηματοδότηση από την Βενεζουέλα».

Στο παρελθόν είχαν υπάρξει δημοσιεύματα ότι το Καράκας είχε χρηματοδοτήσει μυστικά τα ανερχόμενα αντισυστημικά κόμματα της Ευρώπης, μεταξύ αυτών το Podemos στην Ισπανία και το αδελφό του στην Ελλάδα, τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του 2019 σε συνέντευξη που έδωσε στον «Φιλελεύθερο» η Μαρία-Κορίνα Ματσάδο, μια από τις πιο σκληρές αντιπάλους του Νικολάς Μαδούρο και επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος Vente Venezuela έλεγε «Σχεδόν σε όλες τις χώρες που συναλλάσσονται με τη Βενεζουέλα υπάρχουν ομάδες συμφερόντων που έχουν βγάλει πολλά χρήματα. Παρεμπιπτόντως, έχει αποδειχτεί ότι τόσο ο Τσάβες όσο και ο Μαδούρο έχουν δώσει χρήματα σε συγκεκριμένες πολιτικές οργανώσεις και κόμματα, προκειμένου αυτά να υποστηρίξουν τις ιδέες τους. Τέτοια, για παράδειγμα, είναι η περίπτωση των Ισπανών Podemos, καθώς και των ένοπλων ανταρτών του FARC, στην Κολομβία».