ΓΔ: 926,42 -0,87 (-0,09 %)

Τζίρος: 3,97 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2053η
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 926,42 -0,87 (-0,09 %)

Τζίρος: 3,97 εκατ. €   RT

Βενεζουέλα: Θα χρειαστούν 10 χρόνια για να εμβολιαστεί ο πληθυσμός με τους τρέχοντες ρυθμούς

Θα χρειαστούν 10 χρόνια για να εμβολιαστεί ο πληθυσμός με τους τρέχοντες ρυθμούς
APimages

Ο αργός ρυθμός των εμβολιασμών κατά του COVID-19 στη Βενεζουέλα σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 10 χρόνια για την ανοσοποίηση του πληθυσμού σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ακαδημίας Ιατρικής.

Η Βενεζουέλα, με περίπου 30 εκατομμύρια κατοίκους, έχει λάβει 1,4 εκατομμύρια εμβόλια από την Κίνα και τη Ρωσία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας ενώ οι αρχές δόσεις για περίπου 5 εκατομμύρια άτομα από τον μηχανισμό COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Βενεζουέλα έχει χορηγήσει τουλάχιστον 250.000 δόσεις εμβολίων COVID-19, με λιγότερο από το 1% του πληθυσμού να έχει λάβει μια πρώτη δόση, σύμφωνα με το Reuters, δεδομένου ότι το Υπουργείο Υγείας δεν ανακοινώνει επίσημα στατιστικά.

Σύμφωνα με τον Ενρίκε Λοπεζ-Λόγιο πρόεδρο της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής της Βενεζουέλας ειδικοί από το ανεξάρτητο ίδρυμα και διεθνείς μελέτες υπολογίζουν ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 10 χρόνια για εμβολιαστεί πλήρως ο πληθυσμός της χώρας της Λατινικής Αμερικής. 

«Κανένα σύστημα χαλάρωσης ή περιορισμού (καραντίνας) δεν είναι τέλειο», δήλωσε ο Λόπεζ-Λόγιο, αναφερόμενος στο σχέδιο καραντίνας του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο που εναλλάσσεται μεταξύ «ευέλικτων» εβδομάδων, κατά τη διάρκεια των οποίων είναι πιο εύκολο να μπει κανείς σε καταστήματα και να μετακινηθεί, και εβδομάδες όποτε οι επιχειρήσεις είναι κλειστές.

«Δεν μας ακούνε γιατί είμαστε εχθροί» είπε ο Λοπεζ-Λόγιο σημειώνοντας την απόρριψη της κυβέρνησης στις συστάσεις της Ακαδημίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους, η ραγδαία αύξηση των μολύνσεων οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Βραζιλία, χαρακτηρίζεται πολύ πιο μολυσματικό και έφθασε στη Βενεζουέλα τον Μάρτιο. Χαρακτήρισε το στέλεχος αυτό «παραλλαγή Μπολσονάρου», από το επώνυμο του προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, που αντιμετωπίζει πολλές επικρίσεις διεθνώς για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία στη χώρα του.

Η αντιπολίτευση και ΜΚΟ τονίζουν εδώ και καιρό ότι οι επίσημοι αριθμοί για την επιδημιολογική κατάσταση είναι πολύ υποτιμημένοι.