Τα σχέδια του Πενταγώνου των ΗΠΑ και οι αντιδράσεις

Τα σχέδια του Πενταγώνου των ΗΠΑ και οι αντιδράσεις

Του Γιάννη Μαντζίκου

Από την αρχή του νέου έτους, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ φαίνεται πως θέλει να προχωρήσει σε τάχιστη και πλήρη αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και του τρόπου εργασιών στη γραφειοκρατία του Πενταγώνου. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η προσπάθειά του αυτή δεν θα συναντήσει αντιδράσεις τόσο στο εξωτερικό όσο και το εσωτερικό.

Η ιστοσελίδα Defense One σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι «Ο Έσπερ θέλει να κάνει τις πιο ριζικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο Πεντάγωνο εδώ και δεκαετίες, με σκοπό να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της Κίνας και της Ρωσίας». 

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου λοιπόν, ο Έσπερ έστειλε δυο σημειώματα με αποδέκτες τις υπηρεσίες και τα στρατιωτικά σώματα όπου γίνεται λόγος «για ανάγκη να γίνουν αλλαγές ώστε να εφαρμοστεί η Εθνική Αμυντική Στρατηγική». Η έκθεση αυτή, η οποία καταρτίστηκε επί Υπουργίας Τζιμ Ματίς, περίοδο κατά την οποία ο Έσπερ ήταν Υπουργός Στρατιωτικών Υποθέσεων, στρέφει όλη την αμυντική και εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ προς την αντιμετώπιση των μεγάλων δυνάμεων, δηλαδή της Κίνας και της Ρωσίας. Στο δεύτερο σημείωμα του ο Έσπερ αναφέρει «ότι τουλάχιστον 5 δις δολάρια θα εξοικονομηθούν από δραστηριότητες του Υπουργείου». Ιστοσελίδες με γνώση θέματος τονίζουν ότι «ο Υπουργός θέλει ουσιαστικά να αφαιρέσει χρήμα και αρμοδιότητες από την τέταρτη εξουσία μέσα στο Πεντάγωνο». Η εξουσία αυτή στους κύκλους του Υπουργείου λογίζεται ως ένα σύνολο από 28 υπηρεσίες με σχεδόν αυτόνομη δράση.  

Εξάλλου υπό την προηγούμενη ιδιότητα του ο Έσπερ περιέκοψε 186 προγράμματα τα οποία απαιτούσαν τεράστια χρηματικά ποσά ή μεγάλο χρονικό διάστημα για να υλοποιηθούν με αμφίβολα αποτελέσματα. 

Στο πλαίσιο αυτό, η πρώτη όπως εκτιμάται στρατιωτική διοίκηση η οποία θα υποστεί μεγάλες περικοπές, είναι αυτή της Αφρικής (AFRICOM) με έδρα τη Νυρεμβέργη. Στα σχέδια του Πενταγώνου είναι να αποσυρθούν μέχρι το τέλος του έτους όλα τα στρατεύματα από την Αφρικανική Ήπειρο. Σε πρώτη φάση έχει ακυρωθεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, η κατασκευή μιας βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Νίγηρα. 

Ήδη πάντως, οι πρώτες αντιδράσεις στα σχέδια του Έσπερ έχουν διατυπωθεί και μάλιστα όχι μέσα από το Πεντάγωνο. Συγκεκριμένα, οι Γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκρέιαμ και Τζεφ Κουνς έγραψαν επιστολή στην οποία εκφράζουν μεν την στήριξη τους στην Εθνική Αμυντική Στρατηγική ωστόσο «δεν αντιλαμβάνονται γιατί μια τόσο σημαντική περιοχή για την μάχη εναντίον της τρομοκρατίας όπως η Αφρική, πρέπει να αποψιλωθεί». 

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και από την Γαλλία η οποία βρίσκεται στην προμετωπίδα της μάχης κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή του Σαχέλ της Αφρικής, αλλά εξαρτάται πολλές φορές από τη λογιστική συνδρομή των ΗΠΑ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με πέντε προέδρους από την περιοχή του Σαχέλ χαρακτήρισε «κακά νέα» τη διαφαινόμενη απόσυρση των ΗΠΑ από τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας στην Αφρική. 

Προφανώς τα σχέδια του Υπουργού Έσπερ έχουν την έγκριση του Λευκού Οίκου, ο οποίος έχει διατυπώσει πολλές φορές την ανάγκη απόσυρσης από μέρη όπου δεν διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Εν τούτοις όμως, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν τελικά τα σχέδια αυτά θα εφαρμοστούν με φόντο τις εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις.