Ευρωπαϊκή Ένωση: Τα μέτρα της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ απειλούν την παγκόσμια τάξη

Τα μέτρα της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ απειλούν την παγκόσμια τάξη

Τα μέτρα της Κίνας προκειμένου να ενισχύσει τον έλεγχό της στο Χονγκ Κονγκ απειλούν την παγκόσμια τάξη και τους κανόνες της, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος για Εξωτερικές Υποθέσεις Ζοσέπ Μπορέλ, καλώντας τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταποκριθούν με ένα «ισχυρό μήνυμα». 

Σε επιστολή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ ο Μπορέλ τονίζει ότι o αυξανόμενος έλεγχος της Κίνας στην πόλη του Χονγκ Κονγκ «απειλεί όχι μόνο τα άμεσα συμφέροντά μας στην περιοχή, αλλά και τη διατήρηση της διεθνούς τάξης», η οποία βασίζεται στον σεβασμό των νομικών και πολιτικών κανόνων.

«Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να εκπέμπει συμπαγή και ισχυρά μηνύματα», αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα με το Bloomberg, ενόψει και της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Παρασκευή όπου θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και το θέμα της Κίνας.

Ένταση στο Χονγκ Κονγκ

Την ίδια ώρα, οι αστυνομικές δυνάμεις του Χονγκ Κονγκ έκαναν σήμερα χρήση σπρέι πιπεριού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές στην καρδιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου, την ώρα που ο επιφανής ακτιβιστής του κινήματος υπέρ της Δημοκρατίας Τζόσουα Γουόνγκ κατακεραυνώνει την προσπάθεια του Πεκίνου να επιβάλλει το κομμουνιστικό μοντέλο στην περιοχή. 

Η αστυνομία περικύκλωσε σήμερα το κτίριο του Νομοθετικού Συμβουλίου όπου αναμένεται να συζητηθεί νομοσχέδιο που ποινικοποιεί κάθε προσβλητική ενέργεια προς τον κινεζικό ύμνο, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης αναφορικά με τις απειλές, όπως θεωρούνται, προς τις ελευθερίες της ημιαυτόνομης μητρόπολης.

Οι διαδηλώσεις επέστρεψαν στους δρόμους του υπό κινεζική κυριαρχία Χονγκ Κονγκ αφού το Πεκίνο πρότεινε νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια με στόχο να απαγορευθεί "η προδοσία, η απόσχιση, η στάση και η ανατροπή". Στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας, κινεζικές υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών θα μπορούσαν να εγκαθιδρύσουν βάσεις στη μητρόπολη.

Η κίνηση αυτή πυροδότησε την πρώτη μεγάλη διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ εδώ και μήνες την Κυριακή, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών και εκτοξευτήρων νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν τουλάχιστον 16 άνθρωποι χθες, ηλικίας 14 έως 40 ετών, με κατηγορίες όπως κατοχή επιθετικών όπλων, κατοχή εργαλείων για παράνομη χρήση και παρακινδυνευμένη οδήγηση.

Διαδηλωτές σε εμπορικό κέντρο στην καρδιά της πόλης τραγουδούσαν "Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ! Η επανάσταση της εποχής μας!" και "Ανεξαρτησία για το Χονγκ Χονγκ, η μόνη διέξοδος" αλλά διαλύθηκαν μόλις εμφανίστηκαν απ’ έξω τα βαν της αστυνομίας.

Οι κινεζικές τράπεζες στο Χόνγκ Κονγκ ασκούν πιέσεις σε υπαλλήλους

Σε μια ακόμα απόδειξη που έχει για το Πεκίνο να ενσωματωθούν οι αλλαγές για την εθνική ασφάλεια στον καταστατικό χάρτη του Χονγκ Κονγκ, οι Κινεζικές τραπεζες απαιτούν από τους υπαλλήλους τους στα παραρτήματα που έχουν στην ημιαυτόνομη περιοχή να υπογράψουν υπέρ του νομοσχεδίου. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Asia Nikkei Review, η οποία επικαλείται υπαλλήλους από τις τράπεζες Bank of Communications, ICBC International, Haitong International, Guotai Junan Securities, και SPDB International ζητείται να υπογράψουν την αίτηση η οποία στηρίζει την αλλαγή του εγχώριου νόμου για την εθνική ασφάλεια.

«Θέλουν να επιβάλλουν τον Κομμουνισμό»

Ο Τζόσουα Γουόνγκ επιφανής ακτιβιστής και μέλος του Demosisto του κινήματος υπέρ της Δημοκρατίας είπε σήμερα στο δίκτυο CNBC "Το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια του Χόνγκ Κονγκ αλλά με την πρόθεση του Πεκίνου να επιβάλλει το κομμουνιστικό μοντέλο".

Ο  Γουόνγκ ηγέτης των μαθητικών διαδηλωσεων του 2011 που είχαν πραγματοποιηθεί ενάντια στην επιταγή του Πεκίνου για "πατριωτική εκπαίδευση των μαθητών του Χονγκ Κονγκ", είχε συλληφθεί το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που συγκλόνισαν την ημιαυτόνομη επικράτεια.