7ος χρόνος, ημέρα 2148η
Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021

Τα μαζεύει ο Ζάεφ: «Θα εφαρμόσουμε πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Τα μαζεύει ο Ζάεφ: «Θα εφαρμόσουμε πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Στροφή 180 μοιρών από τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ανασκεύασε τις χτεσινές δηλώσεις του περί «μη υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών» κάνοντας λόγο αντίθετα για πλήρη εφαρμογή της, ενώ επιτέθηκε παράλληλα στο αντιπολιτευόμενο VMRO λέγοντας ότι αμφισβητώντας τις Πρέσπες στέλνουν «σοβαρό μήνυμα μη σεβασμού του Συντάγματος».

Ειδικότερα, όπως μετέδωσαν ΜΜΕ της γείτονος χώρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι «προχωρούμε oριστικά στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε αυτή έχουν ενσωματωθεί τα (ενταξιακά) κεφάλαια. Ολοκληρώνουμε τις παρατηρήσεις που προήλθαν από την ελληνική πλευρά που εντοπίσαμε και οι ίδιοι και αναμένουμε και η ελληνική πλευρά να προβεί σε συγκεκριμένα βήματα, όπως η αλλαγή των πινακίδων».

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, «στόχος είναι να στείλουμε αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι τέλους, διότι οδηγεί σε στρατηγική εταιρική σχέση, οφέλη για τη χώρα μας, μας φέρνει ένα νέο φίλο – το νότιο γείτονά μας - και ανοίγει πολλές προοπτικές».

Ο ίδιος επισήμανε ότι αποτελεί «φυσική και πρακτική ανάγκη να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε και να εφαρμόσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών», η οποία, όπως τόνισε, «επέτρεψε την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και παρότι απογοητευθήκαμε από την ΕΕ συνιστά την πλέον σοβαρή εγγύηση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

«Έχει αλλάξει το Σύνταγμα του κράτους, η αλλαγή του ονόματος εφαρμόζεται παντού, έχει καταστεί καθημερινότητα», επισήμανε ακόμα προσθέτοντας ότι «λυπάμαι που η αντιπολίτευση δεν το χρησιμοποιεί». Αφήνοντας αιχμές προς το VMRO, o κ. Ζαεφ είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Β. Μακεδονίας «στέλνει έτσι ένα πολύ σοβαρό μήνυμα, πρώτα απ' όλα για μη σεβασμό του Συντάγματος, ενώ έχει φιλοδοξίες και προτίθεται να ανέλθει στην εξουσία». «Τί θα γίνει εάν καταστεί εξουσία; Αμέσως προκλήσεις και δύο-τρία νέα βέτο. Ο Θεός ας μην επιτρέψει να σκεφτούμε καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο», υπογράμμισε, ο κ. Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας, τόνισε ακόμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών ότι αποτελεί εγγύηση της εδαφικής κυριαρχίας και ακεραιότητας της χώρας και αυτό, κάτι που όπως είπε ο ίδιος δεν ήταν εφικτό δίχως να επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας.

Σχετικά με το βέτο της ΕΕ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας, ανέφερε ότι «αν η Ευρώπη χρειάζεται χρόνο, θα τον έχει. Αν πρέπει οι ηγέτες να συζητήσουν, θα συζητήσουν. Αν χρειάζονται και νέες μεθοδολογίες, θα ενσωματωθούν. Εμείς είμαστε μία νησίδα στην ΕΕ. Όλες γύρω μας είναι χώρες-μέλη. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Λάβαμε γενναίες αποφάσεις, ανεξάρτητα από τις πολιτικές καριέρες. Θα ενταχθούμε. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει τελικά ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχουν διλήμματα σχετικά με αυτό. Δυστυχώς, η ευρωπαϊκή προοπτική έχει αναβληθεί, αλλά δεν υπάρχει και γι' αυτή εναλλακτική λύση. Αυτό είναι σαφές. Κάναμε όλα αυτά για να επιτύχουμε τα οικονομικά πρότυπα», ανέφερε.