Συρία: Τουλάχιστον 11 άμαχοι νεκροί από τουρκικό βομβαρδισμό

Συρία: Τουλάχιστον 11 άμαχοι νεκροί από τουρκικό βομβαρδισμό

Τουλάχιστον έντεκα είναι οι νεκροί άμαχοι, μεταξύ των οποίων και οκτώ παιδιά κάτω των 15 ετών, οι οποίοι σκοτώθηκαν σήμερα σε βομβαρδισμούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κοντά σε σχολείο, στη βόρεια Συρία.

Βάσει αναφοράς του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το θλιβερό συμβάν έλαβε χώρα στην πόλη Ταλ Ριφάατ, όπου σύμφωνα με το AFP μαίνονται οι σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και Κούρδων μαχητών του YPG.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην συγκεκριμένη πόλη έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει και ρωσική βάση.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν «Οι οβίδες των τουρκικών δυνάμεων έπεσαν κοντά σε ένα σχολείο, τη στιγμή που έβγαιναν τα παιδιά» από το κτίριο. 

Επίσης, από τον βομβαρδισμό τραυματίστηκαν άλλοι 21 άνθρωποι, ενώ σύμφωνα με πηγή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στις οποίες πρόσκεινται και οι κουρδικές μονάδες του YPG, επιβεβαιώνεται ο βομβαρδισμός, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι εκ των τραυματιών βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Τα περισσότερα θύματα είναι εκτοπισμένοι Κούρδοι οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στο Ταλ Ριφάατ αφότου διέφυγαν από το Αφρίν, έναν κουρδικό θύλακα της δυτικής Συρίας την οποία το 2018 κατέλαβαν οι τουρκικές δυνάμεις, υποστηρίζοντας τις τοπικές δυνάμεις των τουρκομάνων. Μετά την επιχείρηση εκείνη, η Άγκυρα απειλούσε να επιτεθεί στο Ταλ Ριφάατ, όμως η επίθεση αυτή αποτράπηκε κατόπιν συμφωνίας της Τουρκίας με τη Ρωσία. Η Μόσχα έχει επίσης δεσμευτεί ότι θα αποχωρήσουν από την περιοχή οι μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Το Ταλ Ριφάατ βρίσκεται στην επαρχία του Χαλεπίου, στα νότια της πόλης Ααζάζ, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες που χρηματοδοτούνται και στηρίζονται από την Άγκυρα.