7ος χρόνος, ημέρα 2187η
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Σύμβουλος Μακρόν: Κακές οι σχέσεις με τον Εντογάν αλλά πρέπει να προσποιούνται

Σύμβουλος Μακρόν: Κακές οι σχέσεις με τον Εντογάν αλλά πρέπει να προσποιούνται

Ως «κακές» χαρακτήρισε τις προσωπικές σχέσεις Μακρόν και Ερντογάν ο ειδικός σύμβουλος του Γάλλου προέδρου, Ζιλ Κεπέλ, αναφερόμενος στις διαφορές μεταξύ Γαλλίας - Τουρκίας σε επίπεδο διπλωματίας και κουλτούρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, προσθέτοντας πως μερικές φορές τα συμφέροντα επιβάλλουν στους δύο ηγέτες να προσποιούνται.

Ο Γάλλος σύμβουλος τόνισε πως το πραγματικό διακύβευμα σήμερα για την Τουρκία είναι το οικονομικό. Γι’ αυτό το λόγο ο Ερντογάν είναι «λιγότερο βίαιος σε πολιτικό επίπεδο, γιατί έχει ανάγκη την Ευρωπαϊκή Ένωση που αποτελεί την πρωταρχική εξαγωγική αγορά της Τουρκίας».

Συχνά ο Ερντογάν συγκρίνει τον εαυτό του με τον Μωάμεθ τον Πορθητή που κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη το 1453, αλλά ο Μωάμεθ ο Πορθητής δεν είχε οικονομική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέει δηκτικά ο Ζιλ Κεπέλ.

Στην ερώτηση αν ανησυχεί για μεταναστευτικό κύμα στην Ευρώπη, απάντησε ότι «στο παρελθόν, η Τουρκία – και αυτό φυσικά είναι πρόβλημα για χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ – χρησιμοποίησε τα μεταναστευτικά κύματα για να πιέσει την ΕΕ. Αρχικά στην Ελλάδα, στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και στη Λέσβο, Μυτιλήνη κτλ. και ήταν μία ευκαιρία (για την Τουρκία) να αποσπάσει χρήματα από τη Γερμανία. Τώρα, έχουμε την άφιξη των Αφγανών και αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Για τον ρόλο της Ελλάδας στη Μεσόγειο και την Ευρώπη ο κ. Κεπέλ επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή για την υποδοχή των μεταναστευτικών κυμάτων, είναι μία ναυτιλιακή δύναμη και με την Κύπρο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των διακυβευμάτων του αερίου στη Μεσόγειο, οπότε είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπερασπίζεται την κυριαρχία ολόκληρη η ΕΕ.

Tέλος, δηλώνει υπέρ της δημιουργίας κοινής άμυνας στην Ευρώπη. «Αν καταλάβουμε ότι για τους Αμερικανούς ο Βόρειος Ατλαντικός δεν είναι πια σημαντικός και το μόνο σημείο που τους ενδιαφέρει είναι ο Ειρηνικός – όπως φάνηκε και από την ακύρωση του συμβολαίου για τα υποβρύχια – πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Δεν πρέπει να περιμένουμε σα να είμαστε πρόβατα που πάνε για σφαγή», τόνισε.