Συγχαρητήρια ΗΠΑ στον Ν. Ντιμιτρόφ για τη «Μακεδονία»

Συγχαρητήρια ΗΠΑ στον Ν. Ντιμιτρόφ για τη «Μακεδονία»

Τον όρο Μακεδονία χρησιμοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ για να εκφράσει την υποστήριξή του, για την ιστορική, όπως την χαρακτήρισε, συμφωνία των Πρεσπών, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ο Γ. Μίτσελ εξήρε το ρόλο του Ντιμιτρόφ ως αρχιτέκτονα της Συμφωνίας, επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ στη συμφωνία, εξέφρασε την αισιοδοξία του για επιτυχή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη γείτονα και μετέφερε την προσδοκία του Μάικ Πομπέο να υποδεχθεί τη «Μακεδονία» στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε τη συνάντηση Πομπέο – Ντιμιτρόφ σημειώνοντας πως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ συνεχάρη τον ομόλογό του για την «ιστορική συμφωνία μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας», ενώ εξέφρασε τη στήριξή του στη συμφωνία των Πρεσπών, «η εφαρμογή της οποίας θα επιτρέψει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ ως 'Βόρεια Μακεδονία'».

Τέλος, στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα εφαρμογής της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του δημοψηφίσματος στις 30 Σεπτεμβρίου, το οποίο αποτελεί «ευκαιρία ώστε οι πολίτες των Σκοπίων να εκφράσουν την άποψή τους για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για το μέλλον της "Μακεδονίας"».