Στους 490 οι νεκροί - Και άλλα κτίρια μετατρέπονται σε νοσοκομεία
Κορονoϊός

Στους 490 οι νεκροί - Και άλλα κτίρια μετατρέπονται σε νοσοκομεία

Στους 490 αυξήθηκε το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονoϊός στην Κίνα ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης 4ης Φεβρουαρίου, καθώς οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι, κατέγραψαν 65 νέους θανάτους.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε χθες σε 3.887, εκ των οποίων 3.156 στην επαρχία Χουμπέι, με το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να είναι πλέον 24.324.

Με μοναδικές εξαιρέσεις έναν Κινέζο από την Ουχάν, την πρωτεύουσα της Χουμπέι όπου εντοπίστηκε ο 2019-nCoV, που πέθανε στις Φιλιππίνες, κι ενός ασθενούς που πέθανε στο Χονγκ Κονγκ, όλοι οι θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα.

Εξάλλου, άλλα οκτώ κτίρια, περιλαμβανομένων κλειστών γηπέδων, εκθεσιακών και αθλητικών κέντρων σε νοσοκομεία, μετατρέπονται σε νοσοκομεία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

Νωρίτερα μες στην εβδομάδα είχαν ανακοινωθεί σχέδια για τη μετατροπή άλλων τριών εγκαταστάσεων στην πόλη σε νοσοκομεία, ενώ μόλις ολοκληρωθεί η μετατροπή των 11 κτιρίων σε νοσοκομεία θα μπορούν να φιλοξενήσουν έως 10.000 ασθενείς.

Ένα ειδικά κατασκευασμένο νοσοκομείο στην Ουχάν, προβλεπόμενης δυναμικότητας 1.000 κλινών, άρχισε να δέχεται ασθενείς τη Δευτέρα, ενώ η κατασκευή ενός δεύτερου νοσοκομείου, 1.600 κλινών, προβλέπεται να ολοκληρωθεί σήμερα.

Στο μεταξύ, το Πεκίνο θα προχωρήσει σε αύξηση των εισαγωγών ιατρικών ειδών και βασικών αγαθών, προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια τους στην εσωτερική αγορά, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου (MOC). Η Κίνα θα χρησιμοποιήσει τις εισαγωγές για την αύξηση της διάθεσης κρέατος, αλλά και άλλων αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά.

Στα 21 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Χονγκ Κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ θα κλείσει δύο σταθμούς κρουαζιεροπλοίων και θα θέτει σε καραντίνα για 14 ημέρες όσους εισέρχονται στο έδαφός του από την ηπειρωτική Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα η κυβερνήτης Κάρι Λαμ.

Τα μέτρα αποσκοπούν στην μείωση της διασυνοριακής ροής προσώπων ώστε να προληφθεί περαιτέρω μετάδοση του νέου κορονοϊού, ο οποίος προήλθε από την ηπειρωτική Κίνα. Παράλληλα, η Λαμ ανακοίνωσε ότι πλέον υπάρχουν 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας στο Χονγκ Κονγκ.

Θετικοί στον κορονοϊό δύο πολίτες της Μαλαισίας που επαναπατρίστηκαν από την Ουχάν

Δύο πολίτες της Μαλαισίας που είχαν επαναπατριστεί από την κινεζική πόλη Ουχάν βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Υγείας της νοτιοασιατικής χώρας, αυξάνοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα στα 12. Τα δύο κρούσματα, μια 45χρονη και ο 9χρονος γιος της, δεν έδειξαν συμπτώματα όταν υποβλήθηκαν σε λεπτομερή υγειονομικό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κουάλα Λουμπούρ, όμως εργαστηριακές εξετάσεις επιβεβαίωσαν σήμερα ότι μολύνθηκαν από τον ιό, ενώ πλέον νοσηλεύονται λαμβάνοντας θεραπευτική αγωγή, σε πτέρυγα απομόνωσης ενώ παραμένουν σε σταθερή κατάσταση, σύμφωνα με ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας Ντζουλκεφλάι Άχμαντ. 

Πάνω από 10 κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess

Πάνω από 10 άνθρωποι πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, επιβεβαιώθηκε μέσω εργαστηριακών εξετάσεων ότι έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό, μεταδίδει το ιαπωνικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Ασάχι, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας.

Χθες Τρίτη άρχισαν να εξετάζονται οι 3.711 επιβαίνοντες στο μεγάλο κρουαζιερόπλοιο με 2.666 επιβάτες και 1.045 μέλη πληρώματος, που τελούν πλέον σε απομόνωση πάνω στο σκάφος.

Σε ιατρικές εξετάσεις υποβάλλονται 1.800 επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο World Dream 

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ κάνουν εξετάσεις σε πάνω από 1.800 επιβάτες και μέλη του πληρώματος κρουαζιερόπλοιου, καθώς μέλη του πληρώματος ανέφεραν ότι έχουν πυρετό και άλλα συμπτώματα του νέου κορονοϊού. Οι αρχές της αυτόνομης κινεζικής περιοχής τόνισαν ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να αποβιβαστεί από το κρουαζιερόπλοιο World Dream χωρίς την άδειά τους.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες του Χονγκ Κονγκ ανέφεραν ότι το 90% των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου είναι από την περιοχή και δεν υπάρχει κανείς κάτοικος της ηπειρωτικής Κίνας στο σκάφος.

Τρεις Κινέζοι υπήκοοι που είχαν ταξιδέψει με το πλοίο μεταξύ της 19ης και της 24ης Ιανουαρίου έχει επιβεβαιωθεί πως προσβλήθηκαν από τον 2019-nCoV.

Το κρουαζιερόπλοιο, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Dream Cruises, δεν επετράπη να ελλιμενιστεί στην Καοσιούνγκ, στο νότιο τμήμα της Ταϊβάν, χθες Τρίτη. Τη Δευτέρα, το κρουαζιερόπλοιο επισκέφθηκε την πόλη Κιλούνγκ, στη βόρεια Ταϊβάν.

Δεν έχει γίνει σαφές ακόμη για πόσο οι επιβάτες και το πλήρωμα θα χρειαστεί να παραμείνουν στο κρουαζιερόπλοιο.

Έξι χώρες στέλνουν αεροσκάφη στην Ουχάν

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται να στείλει αεροσκάφη για να παραλάβουν πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται στην περιοχή της πόλης Ουχάν, ενώ και το Φόρεϊν Όφις ανακοίνωσε ότι θα εκμισθώσει πολιτικό αεροσκάφος για να παραλάβει υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου και συγγενείς τους από την περιοχή της Ουχάν.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας της Βραζιλίας Φερνάντου Αζεβέντου ανακοίνωσε ότι δύο στρατιωτικά αεροσκάφη Embraer C-190 της Πολεμικής Αεροπορίας — ο τύπος αυτός αεροσκάφους σε διαμόρφωση μεταφοράς επιβατών έχει 36 θέσεις — θα αναχωρήσουν σήμερα για την Ουχάν με ενδιάμεσους σταθμούς σε Ισπανία και Πολωνία για ανεφοδιασμό και θα φθάσουν στην κινεζική πόλη μεθαύριο Παρασκευή, αφού δόθηκε η άδεια των αρχών στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με τον βραζιλιάνο ΥΠΕΞ Ερνέστου Αραούζου, σκοπός είναι να απομακρυνθούν 29 Βραζιλιάνοι, ανάμεσά τους τέσσερα μέλη των οικογενειών τους που είναι κινέζοι υπήκοοι, από την Ουχάν και άλλοι Βραζιλιάνοι που ζουν στην ευρύτερη περιοχή. Μετά τον επαναπατρισμό τους, θα μεταφερθούν σε στρατιωτική βάση στην Ανάπολις, περίπου 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπραζίλια, όπου θα τεθούν σε καραντίνα για 18 ημέρες.

Εξάλλου, η μια μετά την άλλη οι κυβερνήσεις απομακρύνουν πολίτες τους από το επίκεντρο του ιού, την πόλη Ουχάν.

Μια πτήση που μεταφέρει Νεοζηλανδούς, Αυστραλούς και πολίτες άλλων μικρότερων χωρών του Ειρηνικού, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από την Ουχάν, αναμένεται να φθάσει στο Όκλαντ αργότερα σήμερα, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η πτήση τσάρτερ της Air New Zealand που ναύλωσε η κυβέρνηση αναμένεται στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Όκλαντ, σήμερα περίπου στις 18.30 τοπική ώρα. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι στο αεροσκάφος επιβιβάστηκαν 193 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 100 Νεοζηλανδών πολιτών και μόνιμων κατοίκων, 23 Αυστραλών και 70 ξένων υπηκόων, κυρίως από νησιά του Ειρηνικού.

Κατά την άφιξή τους οι Αυστραλοί επιβάτες θα επιβιβαστούν σε άλλη πτήση με προορισμό τη νήσο των Χριστουγέννων, που τελεί υπό αυστραλιανή διοίκηση, όπου βρίσκονται και οι υπόλοιποι Αυστραλοί που απομακρύνθηκαν από την Ουχάν και όπου θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, τη μέγιστη διάρκεια επώασης του ιού.

Οι υπόλοιποι που απομακρύνθηκαν από την Ουχάν αναμένεται να τεθούν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες σε μια στρατιωτική βάση στο Βόρειο Όκλαντ και θα καταλύσουν κυρίως σε τροχόσπιτα.

Η πτήση της New Zealand ακολουθεί μια άλλη της Qantas, η οποία χθες μετέφερε από την Ουχάν στη νήσο των Χριστουγέννων 241 Αυστραλούς.

Το Ουζμπεκιστάν επιβίβασε σε αεροσκάφη 84 ανθρώπους από την Ουχάν και θα τους βάλει σε καραντίνα κατά την άφιξή τους στην Τασκένδη, ανακοίνωσε σήμερα ο κρατικός αερομεταφορέας της χώρας αυτής της Κεντρικής Ασίας.

Η Uzbekistan Airways ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι επιβάτες συνοδεύονται από γιατρούς και ειδικούς με εξοπλισμό προστασίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

ΠΟΥ: Τείχος προστασίας στην Αφρική για να αποφευχθεί η πανδημία