7ος χρόνος, ημέρα 2103η
Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021

Στο Μεξικό ο Έβο Μοράλες - Κορυφώνεται η ένταση στη Βολιβία

Στο Μεξικό ο Έβο Μοράλες - Κορυφώνεται η ένταση στη Βολιβία

Προς το Μεξικό, όπου του προσφέρθηκε πολιτικό άσυλο, βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα διεξαγάγουν από κοινού με την αστυνομία επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης στη Βολιβία, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις. 

«Αδελφές και αδελφοί, αναχωρώ για το Μεξικό», ανέφερε ο Μοράλες, μέσω Twitter, το βράδυ της Δευτέρας, ευχαριστώντας τη μεξικανική κυβέρνηση που του χορήγησε άσυλο. «Με πονά το ότι φεύγω από τη χώρα για πολιτικούς λόγους, αλλά θα παρακολουθώ πάντα τι γίνεται. Θα επιστρέψω σύντομα με περισσότερη δύναμη και ενέργεια», πρόσθεσε.

«Ο Έβο Μοράλες βρίσκεται πλέον στο μεξικανικό κυβερνητικό αεροσκάφος που εστάλη για να εγγυηθεί τη μεταφορά του με απόλυτη ασφάλεια στη χώρα μας», ανέφερε από την πλευρά του ο μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ. Στην ίδια ανάρτηση, ο Εμπράρδ μεταφόρτωσε φωτογραφία στην οποία εικονίζεται ο πρώην πρόεδρος μέσα στο αεροσκάφος να κρατά στα δυο χέρια τη μεξικανική σημαία.

«Μας ζήτησε προφορικά (...) να του χορηγήσουμε άσυλο», είπε ο Εμπράρδ

Κορυφώνεται η ένταση στη Λα Πας

Ο αρχηγός της αστυνομίας στη Λα Πας Χοσέ Μπαρενετσέα ζήτησε από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων, τον στρατηγό Γουίλιαμς Καλιμάν, να «επέμβει ο στρατός» καθώς οι δυνατότητες της αστυνομίας να αντιμετωπίσει τα βίαια επεισόδια «υπερκεράστηκαν». Ο Καλιμάν ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να διεξαγάγουν κοινές επιχειρήσεις με την αστυνομία.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης αναπτύσσονταν προοδευτικά εκ νέου, κι έκαναν χρήση δακρυγόνων στο Ελ Άλτο, για να διαλύσεων ομάδες διαδηλωτών που είχαν καλυμμένα πρόσωπα και ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα.

Αστυνομικά τμήματα και στρατόπεδα λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν χθες Δευτέρα.

Χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν χθες πορεία από την Ελ Άλτο προς τη Λα Πας, φωνάζοντας «Τώρα ναι, εμφύλιος πόλεμος!», εξέλιξη που επέτεινε τους φόβους για σοβαρά επεισόδια στην πρωτεύουσα.

Από την πλευρά του ο Κάρλος Μέσα ανέφερε μέσω Twitter «πολλοί με προειδοποίησαν ότι μια ομάδα βίαιων διαδηλωτών κινείται προς το σπίτι μου για να το καταστρέψει. Απευθύνω έκκληση στην αστυνομία να αποτρέψει αυτή την τρέλα».

Διαβάστε ακόμα:

- Έκτακτη συνεδρίαση του ΟΑΚ για τις εξελίξεις στη Βολιβία

Mexico''s Foreign Minister via AP