Στο 75% η μείωση των παραδόσεων, καθαρό χρονοδιάγραμμα ζητά η ΕΕ
Astra Zeneca

Στο 75% η μείωση των παραδόσεων, καθαρό χρονοδιάγραμμα ζητά η ΕΕ

Το 75% αγγίζει η μείωση στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Το αδιέξοδο παραμένει, η ΕΕ κατηγορεί την εταιρεία για αδιαφάνεια και της ζητά καθαρό χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις εμβολίων του α΄ τριμήνου, όπως δήλωσε η Επίτροπος Στ. Κυριακίδου μετά τη χθεσινή της συνάντηση με τη φαρμακευτική εταιρεία, ενώ την ίδια στιγμή, Τσεχία και Ισπανία αναστέλλουν τους εμβολιασμούς γι' αυτή και την ερχόμενη εβδομάδα, λόγω ελλείψεων.

Κατά την χθεσινή συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της ΕΕ και της φαρμακευτικής AstraZeneca δεν κατέστη δυνατό να αρθεί το αδιέξοδο για τις καθυστερημένες παραδόσεις εμβολίων. «Η Ευρώπη είναι στο σκοτάδι σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί κατά το επόμενο τρίμηνο», δήλωσε μετά την συνάντηση ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος.

«Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ με tweet, προσθέτοντας ότι η ΕΕ ζητούσε ένα σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για την ταχεία παράδοση δόσεων του εμβολίου που έχει προαγοράσει το μπλοκ για το πρώτο τρίμηνο.

«Η ΕΕ παραμένει ενωμένη και σταθερή. Οι συμβατικές υποχρεώσεις πρέπει να τηρούνται, τα εμβόλια πρέπει να παραδίδονται στους πολίτες της ΕΕ. [...] Θα συνεργαστούμε με την εταιρεία για να βρούμε λύσεις και να παρέχουμε εμβόλια γρήγορα για τους πολίτες της ΕΕ», έγραψε στο Twitter η κα Κυριακίδου.

Αναστέλλονται οι εμβολιασμοί σε Τσεχία και Ισπανία

Και ενώ διεξάγεται τα τελευταία 24ωρα ένα θρίλερ για την παράδοση των εμβολίων στα κράτη-μέλη της ΕΕ, οι υγειονομικές αρχές της Μαδρίτης ανέστειλαν σήμερα τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 γι' αυτή και την ερχόμενη εβδομάδα καθώς τελειώνουν οι δόσεις που έχουν στη διάθεσή τους.

Η περιφέρεια της Μαδρίτης σταμάτησε τους νέους εμβολιασμούς ώστε να χρησιμοποιήσει τις λίγες δόσεις που έχει ακόμη για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης σε όσους έχουν λάβει την πρώτη, όπως ανακοινώθηκε.

Η περιφέρεια της Μαδρίτης έχει εμβολιάσει ήδη 180.000 ανθρώπους αφότου ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία, ενώ η Ισπανία στο σύνολό της έχει χορηγήσει λίγο πάνω από 1,3 εκατ. δόσεις σε ομάδες προτεραιότητας όπως ένοικοι οίκων ευγηρίας και υγειονομικοί πρώτης γραμμής, περίπου το 10% των οποίων έχουν λάβει ήδη και τη δεύτερη δόση.

Την ίδια ώρα και το υπουργείο Υγείας της Τσεχίας συνέστησε να σταματήσουν οι εμβολιασμοί με την πρώτη δόση για δύο εβδομάδες. Η σύσταση απευθύνεται στον εκάστοτε περιφερειακό συντονιστή που θα πρέπει να αξιολογήσει την κατάσταση κάθε συγκεκριμένης περιοχής.

«Το Υπουργείο Υγείας συνιστά διακοπή των εμβολιασμών πρώτης δόσης και αναστολή ραντεβοιύ για τέτοιους εμβολιασμούς για 14 ημέρες», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μπαρμπόρα Πέτροβα..

Τώρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που μπορούμε να εμβολιάσουμε όλους με τη δεύτερη δόση, αλλά δεν θα μπορέσουμε να διευρύνουμε το όριο για ηλικιωμένους άνω των 80 ετών για τις επόμενες 14 ημέρες, επειδή δεν έχουμε εμβόλια», επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Νότιας Βοημίας. Σύμφωνα με το υπουργείο, μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί 222.450 εμβόλια.