Σκληρή επίθεση Άγκυρας εναντίον Ισραήλ και Τραμπ

Σκληρή επίθεση Άγκυρας εναντίον Ισραήλ και Τραμπ

Τη σφοδρή αντίδρασης της Τουρκίας προκάλεσε η παρουσίαση σχεδίου του πρόεδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το οποίο η Ιερουσαλήμ «δεν θα χωριστεί» και η κοιλάδα του Ιορδάνη θα παραμείνει στον έλεγχο του Ισραήλ, ενώ το νέο παλαιστινιακό κράτος θα ανεγερθεί στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάνει λόγο για «θνησιγενές σχέδιο» το οποίο «αποσκοπεί στην καταστροφή της λύσης των δύο κρατών και στην κατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών», με την Άγκυρα να προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει «κανένα βήμα που να επιδιώκει να νομιμοποιήσει την κατοχή και τις φρικαλεότητες του Ισραήλ».

Καταλήγοντας δε, το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι «δεν θα υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή χωρίς να τερματιστεί η πολιτική κατοχής του Ισραήλ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το λεγόμενο αμερικανικό σχέδιο ειρήνευσης (σ.σ. στη Μέση Ανατολή) είναι θνησιγενές. Πρόκειται για ένα σχέδιο προσάρτησης που αποσκοπεί στην καταστροφή της λύσης των δύο κρατών και στην κατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών. Ο λαός και η γη της Παλαιστίνης δεν μπορούν να εξαγοραστούν.

Η Ιερουσαλήμ είναι η κόκκινη γραμμή μας. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα βήμα που να επιδιώκει να νομιμοποιήσει την κατοχή και τις φρικαλεότητες του Ισραήλ. Θα στεκόμαστε πάντα δίπλα στον αδελφό παλαιστινιακό λαό και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη στην παλαιστινιακή γη.

Δεν θα υποστηρίξουμε κανένα σχέδιο που δεν έχει την υποστήριξη της Παλαιστίνης. Δεν θα υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή χωρίς να τερματιστεί η πολιτική κατοχής του Ισραήλ».