Πρωτεύουσα του Ισραήλ η Ιερουσαλήμ - Νέο παλαιστινιακό κράτος
Το σχέδιο Τραμπ για το Μεσανατολικό

Πρωτεύουσα του Ισραήλ η Ιερουσαλήμ - Νέο παλαιστινιακό κράτος

Στην παρουσίαση του σχεδίου για τη Μέση Ανατολή προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου. 

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ιερουσαλήμ «δεν θα χωριστεί» και η κοιλάδα του Ιορδάνη θα παραμείνει στον έλεγχο του Ισραήλ. Παράλληλα εξαιρούνται οι εβραϊκοί οικισμοί που έχει αναγείρει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη το οποίο δεσμεύεται για τέσσερα χρόνια να σταματήσει την κατασκευή εποικισμών. 

Το νέο παλαιστινιακό κράτος θα αναγερθεί στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, περιοχές οι οποίες θα συνδέονται με τούνελ το οποίο θα κατασκευαστεί για τον σκοπό αυτό. Η Ανατολική Ιερουσαλήμ θα είναι η πρωτεύουσα του νέου κράτους, στο οποίο οι ΗΠΑ θα έχουν διπλωματική εκπροσώπηση. 

Ο Δήμος της Ιερουσαλήμ θα είναι η εποπτεύουσα αρχή για ολόκληρη την πόλη της Ιερουσαλήμ, ωστόσο το Παλαιστινιακό κράτος θα είναι υπεύθυνο για την εκπαίδευση των πολιτών του και θα καταβάλει φόρους για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Οι ιερές τοποθεσίες στην πόλη θα παραμείνουν όπως είναι σήμερα, σύμφωνα με την έκθεση.

Το σχέδιο, μέρος του οποίου παρουσίασε ο Τραμπ, προβλέπει χρονοδιαγράμματα και στόχους τους οποίους πρέπει από κοινού να πραγματώσουν οι δυο πλευρές. Κυρίως όμως η πλευρά της Παλαιστίνης καλείται να απαλλαχθεί από την «τρομοκρατία» και να  προωθήσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Στη Λωρίδα της Γάζας, η Αίγυπτος θα παράσχει γη στο νέο παλαιστινιακό κράτος για να κατασκευάσει ένα αεροδρόμιο και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα θα κατασκευαστεί ένας αυτοκινητόδρομος και ένας αγωγός για επεξεργασμένο νερό μεταξύ της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη του Κόλπου θα συμβάλουν στην εφαρμογή της συμφωνίας και θα τη χρηματοδοτήσουν οικονομικά με 50 δις δολάρια. Τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας θα ανοίξουν στο διεθνές εμπόριο μέσω των διαβάσεων με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και δια θαλάσσης.

Σύμφωνα με το σχέδιο, θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και του νέου παλαιστινιακού κράτους ώστε να του παρέχει προστασία «ενάντια σε εξωτερικούς εχθρούς». Το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν οι Παλαιστίνιοι για την προστασία αυτή θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των Αραβικών κρατών και του Ισραήλ.

Με την υπογραφή της συμφωνίας, η Χαμάς θα παραδώσει τα όπλα στην Αίγυπτο και τα μέλη της Χαμάς θα λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές από τα αραβικά κράτη. Ένα χρόνο μετά, θα διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές για το παλαιστινιακό κράτος, με όλους τους Παλαιστίνιους πολίτες να μπορούν να είναι υποψήφιοι.

Μετά την παρουσίαση της αμερικανικής ειρηνευτικής πρότασης ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανάρτησε στο twitter το χάρτη που δείχνει το σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή