Σε τροχιά ρήξης και με το Ιράκ κινείται η Τουρκία

Σε τροχιά ρήξης και με το Ιράκ κινείται η Τουρκία

Σε τροχιά ρήξης βρίσκεται η Τουρκία με μία ακόμη γειτονική της χώρα, σε μια ακόμη απτή απόδειξη ότι η ηγεσία της και προσωπικά ο Ταγίπ Ερντογάν έχουν αποφασίσει να ανοίξουν όλα τα μέτωπα στην περιοχή. Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο βρέθηκε το Ιράκ, ενώ η αφορμή δόθηκε από την επιδρομή που πραγματοποίηση την Τρίτη ένα μη επανδρωμένο τουρκικό αεροσκάφος στα σύνορα των δύο χωρών και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο υψηλόβαθμα στελέχη των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων.

Επρόκειτο για τις πρώτες ανθρώπινες απώλειες από την πλευρά του Ιράκ μετά την έναρξη της νέας στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας εντός του εδάφους του, στα μέσα Ιουνίου, η οποία έχει (επισήμως) ως στόχο την εξάρθρωση των βάσεων που διατηρεί εκεί το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ). Ήταν μία εξέλιξη η οποία είχε προκαλέσει την μάλλον χαλαρή και για τους τύπους αντίδραση της Βαγδάτης, η οποία όμως αυτή τη φορά δεν μπορούσε να μείνει σιωπηρή και όφειλε να εμφανιστεί πιο αποφασιστική.

Έτσι, η άμεση συνέπεια ήταν η ιρακινή κυβέρνηση να χαρακτηρίσει ουσιαστικά ανεπιθύμητο τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος με τη σειρά του αναγκάστηκε να ακυρώσει την επίσημη επίσκεψη που είχε προγραμματίσει για χθες, Πέμπτη. Παράλληλα, σε διάβημα που πραγματοποιήθηκε στον Τούρκο πρέσβη στη Βαγδάτη, του διαμηνύθηκε ότι στην περίπτωση που η χώρα του δεν βάλει άμεσα τέλος στις επιχειρήσεις εντός Ιράκ, οι διμερείς σχέσεις θα πληγούν σημαντικά.

Τελεσίγραφο από Άγκυρα

Ωστόσο, η τουρκική πλευρά δεν έδειξε να πτοείται ιδιαιτέρως. Για του λόγου το αληθές, σε χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών τίθενται όροι για να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις – και πιο συγκεκριμένα, να αναλάβει το ίδιο το Ιράκ την εκδίωξη των Κούρδων ανταρτών. «Η χώρα μας είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ιράκ σε αυτό το θέμα. Όμως, στην περίπτωση που συνεχίσει να παραβλέπεται η παρουσία του ΡΚΚ στο Ιράκ, τότε η χώρα μας είναι αποφασισμένη να λάβει τα μέτρα που θα θεωρήσει αναγκαία για την ασφάλεια των συνόρων της, οπουδήποτε και αν χρειαστεί», σημειώνεται χαρακτηριστικά και με μορφή τελεσιγράφου.

Φυσικά, ουδείς μπορεί να εμπιστευτεί την Άγκυρα ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Εξάλλου, τα στρατεύματά της δεν έχουν αποχωρήσει από καμία χώρα της περιοχής στην οποία έχουν εισέλθει, προφασιζόμενα διαρκώς απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας...

Turkish Defense Ministry via AP