Ρωσική φάλαγγα κατευθύνεται στο Ντονμπάς - Έτοιμοι για σκληρή μάχη δηλώνουν οι Ουκρανοί

Ρωσική φάλαγγα κατευθύνεται στο Ντονμπάς - Έτοιμοι για σκληρή μάχη δηλώνουν οι Ουκρανοί

Μεγάλη ρωσική φάλαγγα με άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, αυτοκινούμενο πυροβολικό και άλλα οχήματα οδεύει προς το Ντονμπάς, όπως φαίνεται σε δορυφορικές φωτογραφίες δόθηκαν στη δημοσιότητα. 

Στις φωτογραφίες της αμερικανικής εταιρείας Maxar Technologies, απεικονίζεται φάλαγγα μήκους περίπου 13 χιλιομέτρων (8 μιλίων) να διασχίσει την πόλη Βελίκι Μπούρλουκ (Velykyi Burluk) με κατεύθυνση προς τα νότια. Σύμφωνα με τους Δυτικούς στρατιωτικούς αναλυτές, οι συγκεκριμένες ρωσικές δυνάμεις προορίζονται για τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, χιλιάδες άνδρες του ρωσικού στρατού έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία 24ωρα στα όρια του Χαρκόβου.

Ο αριθμός των τακτικών μονάδων του ρωσικού στρατού κοντά στην πόλη Μπελγκορόντ, λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο κρατών, αυξήθηκε από τις 30 στις 40, είπε ο αξιωματούχος το βράδυ της Παρασκευής. Δεν προσδιόρισε τον αριθμό των επιπλέον στρατιωτικών, είπε πάντως ότι τα ρωσικά τάγματα συνήθως αποτελούνται από 600 ως 1.000 στρατιώτες.

Ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει δυνάμεις για να ξεκινήσει επιχείρηση για την κατάληψη της περιοχής Ντονμπάς, εκτίμησε ο αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι αναφέρθηκε σε πληροφορίες περί επιστράτευσης χιλιάδων εφέδρων για να ενισχύσουν τις μονάδες του ρωσικού στρατού στα σύνορα με το Ντονμπάς, μετά τις βαριές απώλειες που υπέστησαν στην Ουκρανία.

Ποντόλιακ: Μόνο μετά από τη ρωσική ήττα, η συνάντηση Ζελένσκι-Πούτιν

Οι Ουκρανοί πάντως, από την πλευρά τους δηλώνουν έτοιμοι για σκληρή μάχη και στα ανατολικά. Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου και επικεφαλής της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας, Μιχάιλο Ποντόλιακ, δήλωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου πως «η Ουκρανία είναι έτοιμη για μεγάλες μάχες. Η Ουκρανία πρέπει να τους κερδίσει, συμπεριλαμβανομένου του Ντονμπάς. Μόλις συμβεί αυτό, η Ουκρανία θα έχει πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση. Μετά από αυτό οι πρόεδροι θα συναντηθούν».

20:52 Διαδηλώσεις υπέρ της Ρωσίας σε γερμανικές πόλεις

Διαδηλώσεις υπέρ της Ρωσίας και κατά των διακρίσεων σε βάρος των Ρώσων, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Ανόβερο, στη Φρανκφούρτη και σε άλλες πόλεις. Σε κάποιες περιπτώσεις οι διαδηλωτές ήρθαν μάλιστα αντιμέτωποι με υποστηρικτές της Ουκρανίας.

Στο Ανόβερο η διαδήλωση έγινε με αυτοκινητοπομπή περίπου 350 οχημάτων, υπό το σύνθημα «ενάντια στη ρητορική μίσους, του εκφοβισμού και των διακρίσεων σε βάρος του ρωσικού λαού» και με πλακάτ που αναφέρονταν σε "προσβολές και εκφοβισμό που υφίστανται τα παιδιά των Ρώσων στη Γερμανία". Μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, πολλοί από τους διαδηλωτές δήλωναν στους τηλεοπτικούς σταθμούς ότι «στα νοσοκομεία που χτυπήθηκαν κρύβονταν Ουκρανοί στρατιώτες», ότι «η Ουκρανία δεν είναι ξεχωριστό έθνος και η χώρα ανήκει στη Ρωσία» κ.ο.κ.

20:17 Στη Μόσχα για συνάντηση με τον Πούτιν ο Αυστριακός καγκελάριος τη Δευτέρα

Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ θα γίνει ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που θα συναντήσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα αύριο, Δευτέρα, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή, η ομοσπονδιακή καγκελαρία στη Βιέννη.

«Πηγαίνει εκεί έχοντας ενημερώσει το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι» για να ενθαρρύνει τον διάλογο, διευκρίνισε εκπρόσωπος του καγκελαρίου, ο οποίος ήταν στην Ουκρανία χθες, Σάββατο και συνάντησε τον πρόεδρο Ζελένσκι.

19:18 Σάλιβαν: Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν στην Ουκρανία «τα όπλα που χρειάζεται»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να χορηγήσουν στην Ουκρανία «τα όπλα που χρειάζεται» για να αμυνθεί ενάντια στη Ρωσία, δήλωσε την Κυριακή ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, τη στιγμή που η Ουκρανία ζητά περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση.

Συγκεκριμένα, ο Σάλιβαν τόνισε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα στείλει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία με στόχο να εμποδίσει τη Ρωσία να καταλάβει περισσότερα εδάφη και να στοχεύσει περισσότερους αμάχους, επιθέσεις που η Ουάσιγκτον έχει χαρακτηρίσει εγκλήματα πολέμου.

«Θα δώσουμε στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζεται για να απωθήσει τους Ρώσους, για να τους εμποδίσουμε να πάρουν περισσότερες πόλεις και κωμοπόλεις όπου διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ABC News.

18:45 Ουκρανική εισαγγελία: Περισσότερα από 1.200 πτώματα έχουν εντοπιστεί στην περιφέρεια του Κιέβου

Σε 1.222 ανέρχονται τα πτώματα που έχουν εντοπιστεί στην περιφέρεια του Κιέβου μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με την γενική εισαγγελέα της Ουκρανίας.

Όπως δήλωσε η Ιρίνα Βενεντίκτοβα στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, οι ουκρανικές Αρχές ερευνούν 5.600 υποθέσεις που έχουν να κάνουν με εγκλήματα πολέμου που φέρονται να έχουν κάνει Ρώσοι στρατιώτες από την αρχή της εισβολής. Επίσης, έχουν ταυτοποιηθεί 500 ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου, μεταξύ των οποίων ανώτατοι στρατιωτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

«Αυτά που βλέπουμε σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας είναι εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και κάνουμε τα πάντα για να το φτιάξουμε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

17:52 Πατριάρχης Κύριλλος: Να συσπειρωθούμε γύρω από τις αρχές

Κάλεσμα στους Ρώσους πολίτες «να ενωθούν αυτές τις δύσκολες στιγμές για την πατρίδα, και γύρω από τις αρχές», απηύθυνε ο επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος.

«Ας μας βοηθήσει ο Κύριος να ενωθούμε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας, και γύρω από τις αρχές», είπε ο 75χρονος Κύριλλος στη διάρκεια μιας λειτουργίας στη Μόσχα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Μακάρι οι αρχές να είναι γεμάτες με ευθύνη για τον λαό τους, ταπεινότητα και την ετοιμότητα να τον υπηρετήσουν ακόμη κι αν τους κοστίσει τη ζωή», πρόσθεσε ο πατριάρχης, στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Κύριλλος είπε πως αν ο πληθυσμός συσπειρωθεί γύρω από τις αρχές «θα υπάρξει αυθεντική αλληλεγγύη και η ικανότητα να απωθηθούν οι εχθροί, εξωτερικοί και εσωτερικοί...»

17:23 ΟΗΕ: Ο αριθμός των προσφύγων στην Ουκρανία ξεπέρασε τα 4,5 εκατομμύρια

Ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία ξεπέρασε τα 4,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που εδρεύει στη Γενεύη, αναφέρει πως, αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, 4.503.954 άνθρωποι διέφυγαν από τη χώρα.

Περίπου 2,59 εκατ. έχουν πάει στη γειτονική Πολωνία, ενώ ακολουθεί η Ρουμανία, με περισσότερους από 686.000 και μετά η Ουγγαρία με τουλάχιστον 419.000.

17:18 Ουκρανική καταγγελία: Ρώσος στρατιώτης φέρεται να βίασε και να σκότωσε βρέφος

Αποτροπιασμό προκαλεί η πληροφορία ότι ένας Ρώσος στρατιώτης βίασε και εν συνεχεία σκότωσε ένα μωρό ενός έτους στην Ουκρανία. Ο 24χρονος στρατιώτης φέρεται να ανέβασε βίντεο της εν λόγω πράξης αποσκοπώντας στην πώληση του βίντεο στο darkweb. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν συνελήφθη.

Οι χρήστες του twitter γνωστοποίησαν ότι πρόκειται για τον 24χρονο Ρώσο στρατιώτης Αλεξέι Μπιτσκόφ (Alexey Bychkov).

Ωστόσο, ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό έχουν επιβεβαιωθεί.

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης λένε ότι η γνωστοποίηση της είδησης ξεκίνησε με τον άνδρα να στέλνει αποτρόπαιες εικόνες και βίντεο σε έναν συνάδελφό του στρατιώτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες το εν λόγω βίντεο κατέβηκε άμεσα από την πλατφόρμα Telegram.

16:40 Ουκρανία: Έχουν ξεκινήσει 5.600 έρευνες για τα εγκλήματα πολέμου

Η Ουκρανία έχει ξεκινήσει 5.600 έρευνες για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στο έδαφός της, δήλωσε σήμερα η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Χαρακτηρίζοντας τον Ρώσο προέδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «βασικό εγκληματία πολέμου του 21ου αιώνα», η Ουκρανή γενική εισαγγελέας δήλωσε πως έχουν ταυτοποιηθεί 5.600 περιπτώσεις φερόμενων εγκλημάτων πολέμου καθώς και 500 Ρώσοι εγκληματίες πολέμου.

Αναφέρθηκε κυρίως στην επίθεση εναντίον του σιδηροδρομικού σταθμού του Κραματόρσκ (ανατολικά) κατά την οποία 52 άμαχοι μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά σκοτώθηκαν σε ένα χτύπημα που αποδίδεται σε ρωσικό πύραυλο.

«Είναι ένα έγκλημα πολέμου», δήλωσε η Βενεντίκτοβα, λέγοντας ότι έχει «αποδείξεις» πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την επίθεση. «Οι άνθρωποι αυτοί ήθελαν απλώς να σωθούν, ήθελαν να απομακρυνθούν».

Ευχαρίστησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον που επισκέφθηκε ξαφνικά χθες, Σάββατο, το Κίεβο όπου συνάντησε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και υποσχέθηκε την παροχή νέων όπλων στην Ουκρανία.

16:24 Διαδηλώσεις υπέρ της Ρωσίας στη Γερμανία

Συγκεντρώσεις υπέρ της Ρωσίας πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε πόλεις της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το Reuters, περίπου 600 διαδηλωτές και 350 οχήματα συμμετείχαν σε διαδήλωση στο Ανόβερο, όπου πραγματοποιήθηκε επίσης αντισυγκέντρωση από 700 περίπου άτομα υπέρ της Ουκρανίας στο κέντρο της πόλης του γερμανικού βορρά.

16:22 Ουκρανία: «Καταστράφηκε ολοσχερώς» το αεροδρόμιο του Ντνίπρο από νέους βομβαρδισμούς

Το αεροδρόμιο του Ντνίπρο, μιας μεγάλης πόλης στην ανατολική Ουκρανία, βομβαρδίστηκε και πάλι σήμερα από τους Ρώσους με τον τοπικό περιφερειάρχη να ανακοινώνει ότι «καταστράφηκε ολοσχερώς».

«Νέα επίθεση εναντίον του αεροδρομίου του Ντνίπρο. Δεν μένει τίποτα πλέον. Το ίδιο το αεροδρόμιο και οι υποδομές σε κοντινή απόσταση καταστράφηκαν. Και οι πύραυλοι εξακολουθούν να πέφτουν», έγραψε στο Telegram ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, ο τοπικός περιφερειάρχης.

«Ο προσδιορισμός του αριθμού των θυμάτων είναι σε εξέλιξη», συμπληρώνει.

15:20 Ουκρανία: Βρέθηκαν δύο σωροί σε αποχευτευτικό αγωγό κοντά στο Κίεβο

Δύο σωροί ανακαλύφθηκαν σήμερα σε αποχετευτικό αγωγό πρατηρίου καυσίμων σε αυτοκινητόδρομο έξω από το Κίεβο, κοντά στο χωριό Μπουζόβα το οποίο είχε καταληφθεί από τους Ρώσους, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αστυνομικοί και στρατιωτικοί στο σημείο χρησιμοποίησαν ένα βυτιοφόρο για να αντλήσουν νερό από το εσωτερικό. Τα θύματα ήταν ντυμένα με πολιτικά ρούχα, όμως σύμφωνα με τους κατοίκους θα μπορούσαν να ήταν μέλη της άμυνας της περιοχής.

Μια γυναίκα πλησίασε στη σκηνή του εγκλήματος και αναγνώρισε ότι ένα μία από τις δύο σωρούς άνηκε στο γιο της. Η αστυνομία απέκλεισε το σημείο και περιμένει τις μονάδες εξουδετέρωσης ναρκών προτού ανασύρει τις σορούς.

14:42 Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ - Φον ντερ Λάιεν: Θα συνεχίσουμε την υποστήριξη στην Ουκρανία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε επικοινωνία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία συζήτησαν για την πρόσφατη αποστολή της στο Κίεβο και τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι ενωμένα, με αλληλεγγύη προς τον ουκρανικό λαό» αναφέρει ο κ. Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στο twitter.

14:28 CNN: Ο Πούτιν τοποθετεί νέο στρατηγό για να χτυπήσει το Ντονμπάς

O Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τις αποτυχίες στο Κίεβο και την αλλαγή των σχεδίων της Μόσχας αποφάσισε να διορίσει νέο στρατηγό για να καθοδηγεί τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, είπαν στο CNN ένας Αμερικανός κι ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. Το δημοσίευμα έρχεται μετά τις χθεσινές πληροφορίες του BBC περί αλλαγής στην ηγεσία των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο, η αλλαγή αυτή γίνεται ώστε να αλλάξει ο συντονισμός των ρωσικών δυνάμεων, με στόχο, πλέον, μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Ντονμπάς, αντί μιας γενικευμένης επιχείρησης στην ουκρανική επικράτεια.

14:20 Πάπας Φραγκίσκος: Στην παραφροσύνη του πολέμου ο άνθρωπος διαπράττει ασύλληπτες αγριότητες

«Όταν κάποιος προσφεύγει στη βία, ξεχνά για ποιο λόγο βρίσκεται στον κόσμο και διαπράττει ασύλληπτες αγριότητες», τόνισε ο πάπας Φραγκίσκος στην πρώτη του συνάντηση με τους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, μετά από δύο χρόνια, από την αρχή δηλαδή της πανδημίας. Στο πλευρό του ποντίφικα κατά την τέλεση της λειτουργίας βρίσκονταν 35 καρδινάλιοι, 30 καθολικοί επίσκοποι και 280 απλοί ιερείς.

Ο Φραγκίσκος θέλησε να αναφερθεί με έμφαση, για μια ακόμη φορά, στις τραγικές εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία.

14:10 Ζελένσκι: Συνομίλησε με Σόλτς - Ετοιμάζει πρόταση για 6ο πακέτο κυρώσεων

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία, καθώς και για νέα αμυντική και οικονομική στήριξη της χώρας του, σε ανάρτησή που έκανε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Με ξεχωριστή ανακοίνωση, το γραφείο του Ζελένσκι ανέφερε ότι ο πρόεδρος είχε τηλεδιάσκεψη με Ουκρανούς αξιωματούχους κατά την οποία είχαν αναπτυχθεί οι προτάσεις του Κιέβου για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

14:01 Ουκρανία: Δύο νεκροί από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην ουκρανική πόλη Ντεργκάτσι στη βορειοανατολική επαρχία Χάρκοβο, δήλωσε ο περιφερειάρχης Όλεγκ Σινιεγκούμποφ σε ανάρτησή του στο Facebook.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, οι ρωσικές δυνάμεις διενήργησαν 66 επιθέσεις πυροβολικού σε διάφορες περιοχές.

13:09 Ζελένσκι: Είμαστε έτοιμοι για σκληρή μάχη στα ανατολικά

«Οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα ανατολικά και είμαστε έτοιμοι για σκληρή μάχη. Πιστεύουμε στον αγώνα και στη νίκη μας. Είμαστε έτοιμοι να πολεμάμε και ταυτόχρονα να αναζητούμε διπλωματικές διόδους τερματισμού αυτού του πολέμου», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε διάγγελμά του αργά το βράδυ του Σαββάτου, ζήτησε από τους ηγέτες των χωρών της Δύσης ολοκληρωτικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το ρωσικό φυσικό αέριο και ζήτησε περισσότερο πολεμικό υλικό για την Ουκρανία.

Επίσης, σε συνέντευξή του στο Associated Press, από το οχυρωμένο προεδρικό μέγαρο του Κιέβου, δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί να διαπραγματευτεί το τέλος του πολέμου, παρόλο που «η Ρωσία έχει βασανίσει την Ουκρανία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναγνώρισε ότι η ειρήνη πιθανότητα δεν θα έρθει γρήγορα, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να παλέψουμε για τη ζωή μας». Σημείωσε την διεθνή υποστήριξη για την Ουκρανία, αλλά εξέφρασε τον προβληματισμό του αν ο στρατιωτικός εξοπλισμός που έχει λάβει η χώρα του μέχρι στιγμής από τη Δύση είναι αρκετός για να καθορίσει την έκβαση του πολέμου. 

12:14 Ρωσία: Επιβεβαιώνει την ανταλλαγή αιχμαλώτων με την Ουκρανία

Οι αιχμάλωτοι «νωρίς σήμερα το πρωί προσγειώθηκαν στο ρωσικό έδαφος» όπως γνωστοποίησε η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας Τατιάνα Μοσκάλκοβα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για τη διεξαγωγή ανταλλαγής αιχμαλώτων το Σάββατο.

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι μεταξύ αυτών που παραδόθηκαν στη Ρωσία υπήρχαν τέσσερις εργαζόμενοι στην Κρατική Εταιρεία Ατομικής Ενέργειας Rosatom και στρατιώτες.