Πρόωρες εκλογές στην Αυστρία ανακοίνωσε ο Σ. Κουρτς - Το χρονικό

Πρόωρες εκλογές στην Αυστρία ανακοίνωσε ο Σ. Κουρτς - Το χρονικό

Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες οι ψηφοφόροι στην Αυστρία όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν μετά τη συνάντησή του το βράδυ της Κυριακής με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Οι νέες εκλογές είναι αναπόφευκτες», είπε ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν μετά το κρίσιμο τετ-α-τετ με τον Σεμπάστιαν Κουρτς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην προεδρική κατοικία Χόφμπουργκ στην Βιέννη.

«Αυτή η νέα αρχή πρέπει να γίνει γρήγορα κι εντός των προβλέψεων του ομοσπονδιακού συντάγματος. Έτσι, προτείνω την διεξαγωγή εκλογών..., τον Σεπτέμβριο. Εάν είναι δυνατό, στις αρχές του Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο πρόεδρος της Αυστρίας. 

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε, το βράδυ του Σαββάτου, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το «συντομότερο δυνατόν», μετά την παραίτηση του αντικαγκελάριου της χώρας, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, έπειτα από την αποκάλυψη σκανδάλου πολιτικής συναλλαγής με Ρώσο μεγιστάνα.

«Φτάνει πια... Πρότεινα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την οργάνωση πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο Κουρτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγες ώρες μετά την παραίτηση του αντικαγκελάριου.

Ο καγκελάριος δήλωσε ότι δεν συμφωνεί πια με την ηγεσία του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων (FPO) του Στράχε, για τη συνέχιση του κυβερνητικού συνασπισμού. Σημειώνεται ότι οι σχέσεις με τον Στραχε ήταν εδώ και καιρό τεταμένες με αφορμή και το θέμα της στήριξης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν δήλωσε ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους πολιτειακούς θεσμούς.

Κουρτς και Στράχε σχημάτισαν τον Δεκέμβριο 2017 κυβέρνηση συνασπισμού, με πενταετή θητεία, με τη συμμετοχή έξι ακροδεξιών υπουργών σε στρατηγικά πόστα, μεταξύ των οποίων  τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών.

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ξεκίνησαν από χθες το βράδυ, όταν το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung δημοσιοποίησαν «σκανδαλώδες βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής».

Σχετικό βίντεο, μέρος του οποίου αναρτήθηκε από τα εν λόγω εμφανίζει τον Στράχε να συζητά με μια γυναίκα που δηλώνει ότι είναι ανιψιά Ρώσου ολιγάρχη σε ένα δωμάτιο που οι εφημερίδες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε έπαυλη στην Ίμπιζα.

Η συνάντηση φέρεται να έγινε τον Ιούλιο του 2017, τρεις μήνες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Αυστρίας και σύμφωνα με το Spiegel, είχε προφανώς οργανωθεί ως παγίδα για τον αρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων και βιντεοσκοπούνταν από πολλές κάμερες σε όλο το σπίτι.

Στη συνάντηση είναι παρών και το στέλεχος του FPO Γιόχαν Γκουντένους, που μιλάει άπταιστα ρωσικά. Η συνάντηση διήρκεσε έξι ώρες, στη διάρκεια των οποίων συζητούνται οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Αυστρία.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από την ηλεκτρονική έκδοση της αυστριακής εφημερίδας Kurier, πριν ακόμη ανακοινώσει ο Στράχε την παραίτησή του, ανέφεραν ότι ο Αυστριακός καγκελάριος σκεπτόταν σοβαρά να προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ