Πούτιν: Αμφιβάλει για το αν οι Ταλιμπάν θα μπορέσουν να ελέγξουν το εμπόριο και τη διακίνηση ναρκωτικών

Πούτιν: Αμφιβάλει για το αν οι Ταλιμπάν θα μπορέσουν να ελέγξουν το εμπόριο και τη διακίνηση ναρκωτικών

Για τους Ταλιμπάν θα είναι δύσκολο να αρνηθούν μια τέτοια πηγή εσόδων όπως είναι το εμπόδιο ναρκωτικών. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας στην συνάντηση κορυφής των κρατών μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ).

«Παρά τις υποσχέσεις να καταπολεμήσουν την παραγωγή ναρκωτικών, στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζω αν οι Ταλιμπάν θα καταφέρουν, θέλουν ή δεν θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το θέμα» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφέροντας ωστόσο ότι κατά την προηγούμενη περίοδο που ήταν στην εξουσία στο Αφγανιστάν (έως το 2001) «το έκαναν αυτό και μάλιστα με επιτυχία».

«Σήμερα όμως δεν θα είναι απλό να απαρνηθούν μια τέτοια πηγή εσόδων, πολύ περισσότερο που η αφγανική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση» , είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν γενικά είπε πως το πρόβλημα της παραγωγής ναρκωτικών στο Αφγανιστάν και του λαθρεμπορίου που ξεκινάει από εκεί είναι οξύτατο. «Το Αφγανιστάν παραμένει ο πιο σημαντικός προμηθευτής οπιούχων ναρκωτικών στον κόσμο, καταλαμβάνοντας το 90% της παγκόσμιας παραγωγής», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.