Πόσο «όμορφη» είναι η επικράτηση Ράμα στην Αλβανία;

Πόσο «όμορφη» είναι η επικράτηση Ράμα στην Αλβανία;

Η «ομορφότερη νίκη» στις εκλογές, όπως τη χαρακτήρισε ο Έντι Ράμα, διασφαλίζει πως η Αλβανία δεν θα αλλάξει πρωθυπουργό το επόμενο διάστημα. Όμως, όσα χρειάζεται να αλλάξουν στη γειτονική χώρα είναι πολλά. 

Η τρίτη συνεχόμενη θητεία ενός πρωθυπουργού θα συμβεί για πρώτη φορά μετά το 1990 στο πολυκομματικό σύστημα της Αλβανίας. Η αίσθηση θριάμβου και τα θετικά σημάδια μείωσης των κρουσμάτων της πανδημίας οδήγησαν, ίσως, τον Έντι Ράμα να καλέσει τους υποστηρικτές του να γιορτάσουν τη νίκη σε μία κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας.

Η μικρή, απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο του επιτρέπει πλέον να συγκροτήσει μία νέα κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, θεωρεί εαυτόν τον καταλληλότερο να οδηγήσει την Αλβανία στον δρόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αδυναμία του να καταφέρει όσα απαιτούνται στη διαδικασία ένταξης και η μάλλον οπισθοδρόμηση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε μία βασική κατηγορία της, εκλογικά ενωμένης, αντιπολίτευσης εναντίον του.

Ό ίδιος, αναμενόμενα, κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα δεινά του. Είναι μάλλον ένα από τα χαρακτηριστικά της απογοήτευσης από ένα πολιτικό πρόσωπο, που η εμφάνιση του στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας είχε προκαλέσει πολλές προσδοκίες.

Ο Ράμα έχει μάλλον πιο άμεσα ζητήματα να διαχειριστεί στην περιφέρεια του. Οι καλές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι αρκετές να του διασφαλίσουν κάτι περισσότερο από βραχυπρόθεσμα οφέλη, ειδικά δεδομένης της επισφαλούς οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία.

Τα διαρκή σενάρια και οι διαβουλεύσεις για τα Δυτικά Βαλκάνια, εντός κι εκτός της περιοχής, είναι ενδεικτικές για τις εκπλήξεις που επιφυλάσσει το μέλλον, όχι πάντα θετικές.

Για τον ίδιο βέβαια, η συμφωνία για παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την Ελλάδα, για την οποία κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση, δείχνει πως γνωρίζει πως θα πρέπει να συνεννοηθεί με την Αθήνα.

Ειδικά για την ελληνική μειονότητα, το μεγάλο ζήτημα αποτελεί η επιτυχία της ενταξιακής προσπάθειας της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσο παραμένει το τεταμένο κλίμα, η κυριαρχία της διαφθοράς και της εγκληματικότητας, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι οι άδικες αποφάσεις για τα περιουσιακά δικαιώματα τους θα συνεχίζονται. Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού θα παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Παρά την έντονη προεκλογική περίοδο που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια και κατηγορίες ένθεν κακείθεν, η εκλογική διαδικασία, με αυξημένη προσέλευση, ήταν εν πολλοίς ομαλή μέχρι τώρα. Η συμμαχία της αντιπολίτευσης εναντίον του πάντα εκκεντρικού Ράμα είναι πιθανόν να διαρραγεί, στο πέρασμα του χρόνου.

Αν όντως αποδειχθεί μία «όμορφη» νίκη για εκείνον, θα κριθεί από την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της χώρας, όπως της κοινωνικοοικονομικής ανισότητας, που εντείνεται μέρα με τη μέρα.