Πελόζι: Εντός του μήνα οι ακροάσεις για την αποπομπή Τραμπ

Πελόζι: Εντός του μήνα οι ακροάσεις για την αποπομπή Τραμπ

Του Γιάννη Μαντζίκου

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι αναμένει ότι οι δημόσιες ακροάσεις στην έρευνα για την παραπομπή του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα ξεκινήσουν εντός του Νοεμβρίου.

«Υποθέτω ότι θα γίνουν δημόσιες ακροάσεις τον Νοέμβριο», είπε η Δημοκρατική πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg. Σημείωσε επίσης ότι οποιαδήποτε κατηγορία αποδοθεί στον πρόεδρο θα πρέπει να είναι «ακλόνητη».

Σημειώνεται ότι χρόνος δεν είναι με το μέρος των Δημοκρατικών για δυο λόγους, πρώτον, το 2020 είναι εκλογική χρονιά, κάτι που σημαίνει ότι αρκετοί βουλευτές και γερουσιαστές που διεκδικούν την επανεκλογή τους θα ρίξουν σε αυτό το μέτωπο τις προσπάθειες τους. Δεύτερον, όπως εκτιμά ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσάκ Σούμερ ο Τραμπ ενδέχεται να μην υπογράψει σχετικό νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, κάτι που αν συμβεί όχι μόνο θα οδηγήσει στο λεγόμενο «λουκέτο» αλλά θα μπλοκάρει τη διαδικασία (έστω και προσωρινά).

Την Πέμπτη η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την πρόταση για την έναρξη επίσημης έρευνας σε βάρος του Τραμπ, με ψήφους 232 υπέρ έναντι 196 κατά.

Νυν και πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής, κεκλεισμένων των θυρών, ότι ο Λευκός Οίκος παρέκαμψε τους συνήθεις διπλωματικούς διαύλους για να ασκήσει πίεση στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου ο τελευταίος να ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν και του γιου του, Χάντερ, στην Ουκρανία. Η Πελόζι είπε στο Bloomberg ότι αυτές οι καταθέσεις μαρτύρων κεκλεισμένων των θυρών θα συνεχιστούν, εφόσον αποδειχθούν «παραγωγικές».