Ουκρανία: Στη Ζαπορίζια αναμένεται σήμερα ένα γκρουπ αμάχων από το Αζοφστάλ

Ουκρανία: Στη Ζαπορίζια αναμένεται σήμερα ένα γκρουπ αμάχων από το Αζοφστάλ

Στην Ουκρανία ελπίζουν ότι μια πρώτη ομάδα εγκλωβισμένων από τα ερείπια του Αζοφστάλ θα φτάσει στην ελεγχόμενη από τον ουκρανικό στρατό πόλη της Ζαπορίζια την Τρίτη.

Περισσότεροι από 200 άμαχοι παραμένουν στο εργοστάσιο χάλυβα Aζοφστάλ όπου βρίσκονται οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης, δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο. Συνολικά περίπου 100.000 άμαχοι εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας, είπε, σύμφωνα με το Reuters.

«Η ομάδα (των αμάχων που έφυγαν) κινείται προς τη Ζαπορίζια. Η εκκένωση συνεχίζεται», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στην κρατική τηλεόραση. «Έχουμε περιορισμένη πληροφόρηση και ελπίζουμε ότι οι άμαχοι από το Αζοφστάλ θα φτάσουν στην Ουκρανία» πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ξεκίνησαν μια συντονισμένη επιχείρηση με την Ουκρανία και τη Ρωσία στις 29 Απριλίου για να βγάλουν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους από τα χαλυβουργεία.

Το εκτεταμένο βιομηχανικό συγκρότημα Αζοφστάλ έγινε καταφύγιο τόσο για τους πολίτες όσο και για τους Ουκρανούς μαχητές καθώς η Μόσχα πολιόρκησε τη Μαριούπολη, καταστρέφοντας την πόλη έπειτα από εβδομάδες βομβαρδισμών.