Ορυμαγδός αντιδράσεων για την αεροπειρατεία Λουκασένκο - Βασικό θέμα στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής

Ορυμαγδός αντιδράσεων για την αεροπειρατεία Λουκασένκο - Βασικό θέμα στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής

Προσγειώθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 21:25 (ώρα Ελλάδος) το αεροσκάφος της Ryanair που είχε πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ, μετά από απαίτηση των λευκορωσικών Αρχών, προκειμένου μυστικοί πράκτορες να συλλάβουν τον αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς. 

Τελικά, η πτήση και μετά από τη θύελλα των ευρωπαϊκών αντιδράσεων που προκάλεσε η στάση της κυβέρνησης Λουκασένκο και η ομηρεία των 170 επιβατών, μεταξύ των οποίων και 11 Έλληνες, συνέχισε κανονικά για το Βίλνιους, όπως ανακοίνωσε η Επίτροπος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αντίνα Βαλέαν. Και το οποίο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ryanair, προσγειώθηκε στις 21:25 (ώρα Ελλάδος).

Από την πρώτη στιγμή το συμβάν εξέλαβε διεθνείς προεκτάσεις.

Η σκληρή ανακοίνωση Μητσοτάκη

Σε πολύ αυστηρό ύφος ο έλληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης καταδίκασε τη σύλληψη του λευκορώσου δημοσιογράφου και ακτιβιστή στον αέρα, ζητώντας νέα άμεσα ευρωπαϊκά μέτρα κατά του Μινσκ.«Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών», αναφέρει ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο θα πρέπει να συζητήσει την ανάγκη για αύξηση της πίεσης επί της Λευκορωσίας. Φτάνει πια.»

 Καταδίκη από ΥΠΕΞ

Σε νεώτερη του ανακοίνωση το ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει κρατική αεροπειρατεία την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μίνσκ της Λευκορωσίας, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του συνόλου των επιβαινόντων προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

«Καταδικάζουμε την παράνομη σύλληψη του Λευκορώσου ακτιβιστή Ρόμαν Προτάσεβιτς, ο οποίος απειλείται με την θανατική ποινή», αναφέρει το ΥΠΕΞ , τονίζοντας ότι ο Προτάσεβιτς ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης Sviatlana Tsikhanouskaya, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα.

Σημειωτέον ότι ο Προτάσεβιτς είναι ένας από τους ιδρυτές της αντιπολιτευόμενης υπηρεσίας ειδήσεων NEXTA, ένα κανάλι στο Telegram, εχθρικό προς τον Λουκασνέκο, το οποίο έχει γίνει μια από τις κύριες πηγές ειδήσεων για τις διαδηλώσεις στη Λευκορωσία.

Η ΕΕ κάλεσε επίσης τη Λευκορωσία να επιτρέψει σε όλους τους επιβάτες να συνεχίσουν το ταξίδι τους, κάνοντας λόγο για «μια απολύτως απαράδεκτη ενέργεια» εκ μέρους του Μινσκ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ν. Δένδια με την αρχηγό της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας

Τηλεφωνική συνομιλία με την αρχηγό της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια (Sviatlana Tsikhanouskaya) πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας την ενημέρωσε για τη θέση του πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με το επεισόδιο της αναγκαστικής προσγείωσης της πτήσης Ryanair FR 4978 στο Μινσκ, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Yπενθυμίζεται πως νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Λιθουανό υπουργό Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις (Gabrielius Landsbergis) είχε ο κ. Δένδιας για την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ.

Ο κ. Λαντσμπέργκις τον ενημέρωσε για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η λιθουανική πλευρά για τη μεταφορά των επιβατών στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Τwitter.

«Αμφότεροι τόνισαν την ανάγκη για την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών και ότι θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις προσπάθειες τους και στο πλαίσιο της ΕΕ», επισημαίνεται στην ανάρτηση.

ΕΕ: Ο Λουκασένκο έχει γίνει απειλή όχι μόνο για τους πολίτες του αλλά και για τη διεθνή ασφάλεια

Παράλληλα την άμεση και σκληρή αντίδραση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών ζητεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντόναλντ Τουσκ αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο φέρεται να διέταξε την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ και τη σύλληψη του ακτιβιστή Ραμάν Προτασέβιτς.

«Ο Λουκασένκο έχει γίνει απειλή όχι μόνο για τους πολίτες του αλλά και για τη διεθνή ασφάλεια» ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ και προσέθεσε ότι «η πράξη της κρατικής τρομοκρατίας απαιτεί άμεση και σκληρή αντίδραση όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο twitter. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ που επισημαίνει με ανάρτησή του στο Twitter εξίσου: «Ανησυχούμε για τις αναφορές περι αναγκαστικής προσγείωσης πτήσης της Ryanair στο Μινσκ. Καλούμε τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέωσς τους επιβάτες. Η διερεύνηση του εν λόγω συμβάντος κρίνεται απαραίτητη.»

Aντιστοίχως και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν που υπογραμμίζει με ανάρτησή της στο twitter: «Είναι απολύτως απαράδεκτο να επιβάλλεται σε προσγείωση στο Μινσκ πτήση της Ryanair από Αθήνα προς Βίλνιους . ΟΛΟΙ οι επιβάτες πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο Βίλνιους αμέσως και να κατοχυρωθεί η η ασφάλειά τους. Οποιαδήποτε παραβίαση των διεθνών κανόνων αεροπορικών μεταφορών πρέπει να έχει συνέπειες.»

Επιπροσθέτως και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο Νταβίντ Σασόλι, επισημαίνει για το εν λόγω ζήτημα με ανάρτησή του στο twitter:

«Παρακολουθώ από κοντά την υπόθεση της αναγκαστικής προσεδάφισης στο Μινσκ της πτήσης της Ryanair και την φερόμενη σύλληψη του ακτιβιστή κ δημοσιογράφου Roman Protasevich. Απαιτώ άμεσες εξηγήσεις κ την απελευθέρωση του -ταυτόχρονα με κ με τους 171επιβάτες.»

Το θρίλερ στον αέρα

Νωρίτερα το μεσημέρι, οι αρχές της Λευκορωσίας υποχρέωσαν σε αναγκαστική προσγείωση το αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση από Αθήνα προς Λιθουανία, με πρόσχημα τρομοκρατικό κίνδυνο, με στόχο να συλλάβουν αντιφρονούντα δημοσιογράφο, ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στους επιβάτες. 

Στην καταγγελία προχώρησε ο Ρολάντας Κατσίνσκας, Λιθουανός διπλωμάτης.

Σημειώνεται πως η πτήση της Ryanair (FR 4978), που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος των Αθηνών στις 12.48 μμ με προορισμό το Βίλνιους, την ώρα που κινούνταν βόρεια υποχρεώθηκε να κατευθυνθεί νοτιοανατολικά ώστε να προσγειωθεί στο Μινσκ. 

Σκοπός των αρχών της Λευκορωσίας ήταν η σύλληψη του Λευκορώσου επιβάτη δημοσιογράφου, Ραμάν Προτασέβιτς, ανέφεραν αξιωματούχοι και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ραμάν Προτασέβιτς είναι ιδρυτής του ενημερωτικού δικτύου με την ονομασία NEXTA, ένα κανάλι στο Telegram που έχει γίνει μια από τις κύριες πηγές ειδήσεων για τις διαδηλώσεις στη Λευκορωσία. 

Η αντιπολιτευόμενη πολιτικός Σβετλάνα Τιχανούσκαγια, η κύρια αντίπαλος του Λουκασένκο στις τελευταίες εκλογές, δήλωσε πως οι λευκορωσικές αρχές «έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών που επέβαιναν στο αεροσκάφος και του συνόλου της πολιτικής αεροπορίας προκειμένου να τιμωρήσουν τον άνθρωπο που ήταν ένας από τους υπευθύνους του μεγαλύτερου ανεξάρτητου καναλιού της Λευκορωσίας στο Telegram».

Το αεροπλάνο άλλαξε κατεύθυνση και συνοδεία μαχητικού οδηγήθηκε στο Μινσκ εν μέσω πληροφοριών ότι στο αεροσκάφος υπήρχαν εκρηκτικά, σύμφωνα με διαδικτυακό ιστότοπο εντοπισμού πτήσεων και το BelTA. 

Ειδικότερα το αεροσκάφος λίγο πριν βγει από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και μπει στη Λιθουανία κλήθηκε να αλλάξει πορεία και να οδηγηθεί στο Μινσκ, καθώς υπήρχαν αναφορές ότι υπάρχει βόμβα στο αεροπλάνο, ωστόσο οι έρευνες που διεξήχθησαν αργότερα έδειξαν ότι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο, αλλά ήταν απλώς μια πρόφαση. Με εντολή του Λουκασένκο  σηκώθηκαν βομβαρδιστικά αεροσκάφη παρουσιάζοντας μια ψευδή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προσγείωσαν το αεροπλάνο με 171 επιβάτες, μεταξύ των οποίων και 11 Έλληνες, με τη βία. 

Το τμήμα για τον έλεγχο του οργανωμένου εγκλήματος στη Λευκορωσία ανέφερε επίσης πως ο Προτάσεβιτς συνελήφθη αλλά στη συνέχεια διέγραψε τη δήλωση από το κανάλι του στο Telegram. Ο Λουκασένκο διέταξε προσωπικά το πολεμικό αεροσκάφος να συνοδεύσει το Μπόινγκ της Ryanair στο Μινσκ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA.

Yπογραμμίζεται ότι οι αρχές της Λευκορωσίας ισχυρίζονται ότι είδαν μια φωτογραφία του Ρομάν Προτασέβιτς στο Μινσκ σε ανάρτηση ενός άλλου μπλόγκερ και η αστυνομία κινητοποιήθηκε για να τον συλλάβει , μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ένας φίλος του Προτασέβιτς τον τράβηξε φωτογραφία ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο του Μινσκ και την έστειλε στον Αντόν Μοτόλκο. Εκείνος την ανάρτησε και έτσι ενημερώθηκε η αστυνομία. Ο Μοτόλκο έχει χαρακτηριστεί και αυτός από τις λευκορωσικές αρχές ως άτομο που εμπλέκεται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Aξίζει να επισημανθεί πως ο Ραμάν Προτασέβιτς έχει μπει στη λίστα τρομοκρατών και κινδυνεύει με ποινή από 15 χρόνια φυλάκισης μέχρι θανατική ποινή, για τον ρόλο του στην κάλυψη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων μετά την εκλογική απάτη που έλαβε χώρα το περασμένο καλοκαίρι στη Λευκορωσία. Σύμφωνα δε με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ αλλά και με πρόσφατη ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, πράκτορες της λευκορωσικής μυστικής υπηρεσίας, οι οποίοι παρακολουθούσαν τον ακτιβιστή δημοσιογράφο Roman Protasevich που είχε έρθει στην Ελλάδα μαζί με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης,  Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, για να συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών. 

Υπενθυμίζεται ότι στην εξουσία από το 1994, ο Λουκασένκο ξεκίνησε μια βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων το 2020. Περίπου 35.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση από τον Αύγουστο, λένε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ δεκάδες έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης. Οι αρχές λένε ότι πάνω από 1.000 ποινικές υποθέσεις έχουν ανοίξει.

Λιθουανία: Άμεση απελευθέρωση του Λευκορώσου, ζητά το Βίλνιους

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα απαίτησε σήμερα η Λευκορωσία να απελευθερώσει τον Λευκορώσο ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Ρόμαν Προτάσεβιτς ο οποίος επέβαινε σε ένα αεροπλάνο με προορισμό το Βίλνιους το οποίο όμως εξετράπη της πορείας του για να προσγειωθεί στο Μινσκ. Η εμπορική πτήση της Ryanair έλαβε εντολή να προσγειωθεί «με τη βία», ανέφερε ο πρόεδρος σε δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Καλώ τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ να αντιδράσουν αμέσως στην απειλή που έθεσε στη διεθνή πολιτική αεροπορία το καθεστώς της Λευκορωσίας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει αμέσως βήματα ώστε αυτό να μην επαναληφθεί», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Λιθουανός πρόεδρος με ανάρτησή του στο twitter. 

Mάλιστα υποσχέθηκε ότι θα συζητήσει το θέμα αύριο, Δευτέρα, σε μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Αντιστοίχως, η προεδρική σύμβουλος Άστα Σκαϊσγκιράιτε είπε πως η επιχείρηση για την εκτροπή του αεροσκάφους που μετέφερε περίπου 170 ανθρώπους από 12 χώρες φαίνεται πως ήταν προσχεδιασμένη. Όπως ανέφερε οι λευκορωσικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν ποιος επέβαινε στο αεροπλάνο, το οποίο αναγκάστηκε να προσγειωθεί με τη βοήθεια ενός μαχητικού MIG-29. Ο Προτάσεβιτς ζούσε στο Βίλνιους από τον Νοέμβριο, είπε η προεδρική σύμβουλος.

Πολωνία: Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «κρατική τρομοκρατία» την εκτροπή αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ

«Κρατική τρομοκρατία» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι τη σύλληψη του Λευκορώσου αντιφρονούντα Ρομάν Προτάσεβιτς, αφού το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε υποχρεώθηκε, από ένα μαχητικό, να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μινσκ.

«Καταδικάζω με τον εντονότερο τρόπο τη σύλληψη του Ρομάν Προτάσεβιτς από τις αρχές της Λευκορωσίας, μετά την εκτροπή μιας επιβατικής πτήσης της Ryanair. Αυτό το πράγμα είναι εγκληματική, κρατική τρομοκρατία», έγραψε στο Twitter.

Ο Μοραβιέτσκι πρόσθεσε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συζητηθεί αύριο Δευτέρα, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία.

Επισημαίνεται ότι ο πρεσβευτής της Λευκορωσίας στη Βαρσοβία κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας προκειμένου να του επιδοθεί νότα διαμαρτυρίας για την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Μόλις έλαβα πληροφορίες από τις ειδικές υπηρεσίες για την αεροπειρατεία, ζήτησα από το υπουργείο Εξωτερικών να λάβει αποφασιστικά μέτρα για αυτό το θέμα. Ο πρεσβευτής της Λευκορωσίας στη Βαρσοβία κλήθηκε επειγόντως στο υπουργείο Εξωτερικών», είπε ο Μοραβιέτσκι στο εθνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο PAP.

Εξηγήσεις ζητά το Βερολίνο από τη Λευκορωσία

Η Γερμανία ζήτησε από τη Λευκορωσία να δώσει «αμέσως» εξηγήσεις γιατί διέταξε ένα αεροσκάφος της Ryanair που κατευθυνόταν στη Λιθουανία να προσγειωθεί στο Μινσκ.

«Χρειαζόμαστε μια άμεση εξήγηση από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας για την εκτροπή της πτήσης, που βρισκόταν εντός της ΕΕ, και τη φερόμενη σύλληψη ενός δημοσιογράφου», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίγκελ Μπέργκερ.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση της Λευκορωσίας, στο αεροσκάφος επέβαινε ο αντιφρονών μπλόγκερ Ρομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Μινσκ.

Γαλλία: «Απαράδεκτη» η εκτροπή του αεροσκάφους της Ryanair από τις αρχές της Λευκορωσίας

Η Γαλλία κατήγγειλε την «απαράδεκτη» εκτροπή, από τις αρχές της Λευκορωσίας, ενός αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε ένας Λευκορώσος αντιφρονών και ζήτησε να δοθεί μια απάντηση από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

«Η εκτροπή, από τις λευκορωσικές αρχές, μιας πτήσης της Ryanair είναι απαράδεκτη. Είναι αναγκαίο να δοθεί μια ισχυρή και ενιαία απάντηση των Ευρωπαίων», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Όλοι οι επιβάτες της πτήσης, μεταξύ των οποίων και οι πιθανοί Λευκορώσοι αντιπολιτευόμενοι, πρέπει να επιτραπεί χωρίς καθυστέρηση να φύγουν από τη Λευκορωσία», πρόσθεσε.

ΥΠΕΞ Βρετανίας: Η Λευκορωσία θα υποστεί συνέπειες μετά την εκτροπή αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ προειδοποίησε τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» μετά την εκτροπή ενός αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ, νωρίτερα σήμερα.

«Η Βρετανία ανησυχεί για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για τη σύλληψη του δημοσιογράφου του nexta tv Ρομάν Προτασέβιτς και τις συνθήκες που οδήγησαν το αεροπλάνο του να προσγειωθεί στο Μινσκ. Θα συντονιστούμε με τους συμμάχους μας. Αυτή η παράλογη ενέργεια του Λουκασένκο θα έχει σοβαρές συνέπειες», επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Διαβάστε ακόμα:

Ryanair: Η ανακοίνωση για την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους στο Μινσκ