Ντ. Τραμπ: Νέοι δασμοί 10% σε κινέζικα προϊόντα αξίας $300 δισ.

Ντ. Τραμπ: Νέοι δασμοί 10% σε κινέζικα προϊόντα αξίας $300 δισ.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση του κύκλου συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας στην Σανγκάη, ο αμερικάνος πρόεδρος επέβαλε επιπλέον δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων που θα εφαρμοστούν από την 1η Σεπτεμβρίου.

«Οι εμπορικές συνομιλίες συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι ΗΠΑ θα αρχίσουν, από την 1η Σεπτεμβρίου, να επιβάλλουν έναν μικρό επιπρόσθετο δασμό 10% στα εναπομείναντα κινεζικά αγαθά και προϊόντα που έρχονται από την Κίνα στη χώρα μας, αξίας 300 δισ. δολαρίων. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα 250 δισ. δολάρια που επιβαρύνονται ήδη με δασμό 25%» έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος είχε συμφωνήσει τον Ιούνιο να μην επιβάλει άλλους δασμούς - τουλάχιστον όχι όσο οι δύο πλευρές προσπαθούσαν να καταλήξουν σε μια λύση - προχώρησε σ'' αυτή την κίνηση, κορυφώνοντας την εμπορική διαμάχη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Όπως ανέφερε «νομίζαμε πως είχαμε μια συμφωνία με την Κίνα πριν από τρεις μήνες, αλλά δυστυχώς η Κίνα αποφάσισε να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία πριν πέσουν οι υπογραφές». «Πρόσφατα, μάλιστα, η Κίνα συμφώνησε να αγοράσει  μεγάλες ποσότητες γεωργικών προϊόντων από τις ΗΠΑ, αλλά δεν το έκανε», συμπλήρωσε.

Μετά τα tweets του Τραμπ, ο Dow άρχισε να υποχωρεί παρά τα ισχυρά κέρδη που σημείωνε, ενώ και το πετρέλαιο σημειώνει απώλειες πάνω από 7% σε μια ένδειξη ανησυχίας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Στον αντίποδα, το γνωστό «ασφαλές καταφύγιο» ο χρυσός κινείται ανοδικά.


 

Υπενθυμίζεται πως χτες ολοκληρώθηκαν χωρίς πρόοδο οι συνομιλίες μεταξύ των Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων για το εμπόριο, που αναζητούσαν τρόπους να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών.

Καθώς ο Αμερικανός αντιπρόσωπος για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν προσγειώθηκαν στη Σανγκάη, ο Τραμπ κατηγόρησε το Πεκίνο μέσω Twitter ότι χρονοτριβεί και προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει χειρότερη έκβαση για την Κίνα εάν συνεχίσει να καθυστερεί.

Οι συναντήσεις αυτής της εβδομάδας, οι πρώτες εμπορικές συνομιλίες δια ζώσης ύστερα από την ανακωχή στο πλαίσιο της G20 τον περασμένο μήνα, περιελάμβαναν ένα δείπνο εργασίας χθες στο ιστορικό ξενοδοχείο της Σανγκάης Fairmont Peace και μισή ημέρα διαπραγματεύσεων σήμερα. Καμία από τις δύο ομάδες δεν έκανε άμεσα κάποια σχόλια δημοσίως. Όπως μετέδωσε, το κρατικό πρακτορείο της Κίνας, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν το Σεπτέμβριο.