Η Γερουσία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων - Νέο μήνυμα στον Ερντογάν

Η Γερουσία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων - Νέο μήνυμα στον Ερντογάν

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα που είχαν καταθέσει οι Γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Τεντ Κρουζ για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας. Οι προηγούμενες απόπειρες είχαν σκοντάψει σε ενστάσεις μελών της Γερουσίας, καθ' υπόδειξη του Λευκού Οίκου. Σήμερα ωστόσο, κανείς δεν προέβαλε ένσταση και το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα.

Συγκινημένος ο Γερουσιαστής Μενέντεζ, μόλις σιγουρεύτηκε ότι δεν υπάρχει ένσταση, ξεκίνησε την ομιλία του με τα λόγια «μόλις εγκρίναμε το ψήφισμα. Βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Σημειώνεται ότι πριν λίγο καιρό, ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας και στενός σύμμαχος του Αμερικανού προέδρου είχε μπλοκάρει το ψήφισμα της Γερουσίας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων αφότου πρώτα είχε συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.

Είχε προηγηθεί στις 30 Οκτωβρίου 2019 η έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων με συντριπτική πλειοψηφία του σχετικού ψηφίσματος, μια συμβολική αλλά ιστορική ενέργεια που πυροδότησε νέες εντάσεις με την Τουρκία.

Τότε η Βουλή, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, είχε με ψήφους 405 υπέρ έναντι 11 κατά το ψήφισμα αυτό που αναφέρει ότι είναι πολιτική των ΗΠΑ να μνημονεύουν ως γενοκτονία τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια της περιόδου 1915-1923.

Διαβάστε ακόμα:

- Τουρκία: Η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις με ΗΠΑ

- Πρωθυπουργός Αρμενίας: «Νίκη της δικαιοσύνης και της αλήθειας η αναγνώριση της Γενοκτονίας»