Ν. Αναστασιάδης: Αιτία διακοπής της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας η απόφαση για Αμμόχωστο

Ν. Αναστασιάδης: Αιτία διακοπής της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας η απόφαση για Αμμόχωστο

Η απόφαση της Τουρκίας για την Αμμόχωστο θα είναι αιτία να διακοπεί η όλη ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, τονίζοντας πως η Άγκυρα θα πρέπει να υπολογίσει το κόστος των σχεδίων της για εποικισμό της πόλης.

Σε δηλώσεις του μετά τη Θεία Λειτουργία για την γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Μοναστήρι της Παναγίας της Τρικουκκιάς, στον Πρόδρομο όπου παρευρέθηκε, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως μια τέτοια απόφαση «θα είναι αιτία όχι μόνο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και να διακοπεί η όλη ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

Ερωτηθείς εάν θεωρεί «χλιαρή» την αντίδραση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο, είπε ότι δεν θεωρεί την αντίδραση χλιαρή και σημείωσε: «Θεωρώ ότι καταβάλλεται προσπάθεια έτσι ώστε μέσα από ειρηνική διαδικασία, ιδιαίτερα του διαλόγου και με βάση πάντα το διεθνές δίκαιο, να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε κρίση».

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι χώρες της ΕΕ θα συμβάλει προς την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

«Βεβαίως η οριστική διευθέτηση του θέματος είναι μόνο μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο και πλήρη -το υπογραμμίζω- σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας», τόνισε.