8ος χρόνος, ημέρα 2395η
Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022

Μπάιντεν: Ο Πούτιν θα εισβάλει στην Ουκρανία, θα του κοστίσει ακριβά

Μπάιντεν: Ο Πούτιν θα εισβάλει στην Ουκρανία, θα του κοστίσει ακριβά

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν προέβλεψε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επιχειρήσει να εισβάλει στην Ουκρανία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι μία ευρείας κλίμακας εισβολή θα πυροδοτούσε μία μαζική απάντηση που θα κόστιζε ακριβά στη Ρωσία και στην οικονομία της.

«Εκτιμώ ότι θα εισβάλει», δήλωσε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στο σενάριο αυτό, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως πιστεύει ότι ο Ρώσος ομόλογός του δεν θα ήθελε έναν «πόλεμο μεγάλης κλίμακας» και προειδοποίησε για «βαριές» απώλειες στο πεδίο της μάχης και πρωτοφανείς «σκληρές» κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας.

Ο Μπάιντεν σημείωσε πως η απάντηση των ΗΠΑ και της Δύσης θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνει η Ρωσία, εν μέσω της ανησυχίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι μία επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες.

«Η Ρωσία θα λογοδοτήσει εάν εισβάλει -- και εξαρτάται από το τι θα κάνει. Είναι κάτι διαφορετικό εάν πρόκειται για μία μικρή εισβολή και καταλήξουμε σε μία διαμάχη για το τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε, κλπ.», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

«Αλλά εάν όντως κάνουν αυτό που μπορούν να κάνουν… θα είναι καταστροφή για τη Ρωσία εάν εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Ο Μπάιντεν και οι επιτελείς του έχουν ετοιμάσει ένα πακέτο κυρώσεων που θα επιβάλουν στη Ρωσία σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, σημειώνει το Reuters.

Αναφερόμενος στον όρο «μικρή εισβολή», ο Μπάιντεν είπε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν είναι ενωμένοι για το πως θα απαντήσουν ανάλογα με το τι ακριβώς θα κάνει ο Πούτιν, λέγοντας ότι «υπάρχουν διαφορές» μεταξύ τους και ότι η προσπάθειά του είναι να διασφαλίσει ότι «όλοι είναι στην ίδια σελίδα».

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν τον περιορισμό της επέκτασης του ΝΑΤΟ ως εκκίνηση των συνομιλιών, αλλά ο Μπάιντεν πρότεινε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία βάσει της οποίας η Δύση ενδέχεται να μην εγκαταστήσει πυρηνικές δυνάμεις στην Ουκρανία, σημειώνει το πρακτορείο.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει αξιώσει από το NATO να παράσχει εγγυήσεις ότι θα τερματίσει την επέκτασή του προς ανατολάς.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων το Κρεμλίνο έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, μια συσσώρευση που η Δύση εκτιμάει ότι οι Ρώσοι προετοιμάζονται για έναν πόλεμο για να εμποδίσουν την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, επισκεπτόμενος το Κίεβο σε ένδειξη υποστήριξης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν εκτίμησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει νέα επίθεση στην Ουκρανία σε «πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», αλλά η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει τη διπλωματία όσο μπορεί.

Πηγή: Reuters