Η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί σύντομα στην Ουκρανία - Οι ΗΠΑ θα φροντίσουν να το αποτρέψουν
Μπλίνκεν

Η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί σύντομα στην Ουκρανία - Οι ΗΠΑ θα φροντίσουν να το αποτρέψουν

Η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει νέα επίθεση στην Ουκρανία σε «πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», αλλά η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να εργάζεται διπλωματικά για την αποτροπή της και να παρέχει αμυντική βοήθεια, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών  των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση των ΗΠΑ για αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε περίπτωση νέας εισβολής.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουκρανία, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους Ουκρανούς «να προετοιμαστούν για δύσκολες μέρες».

Ο Μπλίνκεν είπε ότι δεν θα παρουσιάσει γραπτή απάντηση σχετικά με τις προτάσεις της Ρωσίας στον Λαβρόφ κατά τη διάρκεια επικείμενης συνάντησής τους στη Γενεύη, αλλά υποσχέθηκε «αμείλικτες διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή της νέας επιθετικότητας και την προώθηση του διαλόγου και της ειρήνης».

Σημείωσε ότι μια ρωσική συσσώρευση δεκάδων χιλιάδων στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας λαμβάνει χώρα χωρίς «καμία πρόκληση, χωρίς λόγο».

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σχέδια για να αυξηθεί ακόμη περισσότερο αυτή η δύναμη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και αυτό δίνει στον Πρόεδρο Πούτιν την ικανότητα, επίσης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να αναλάβει περαιτέρω επιθετική δράση κατά της Ουκρανίας», τόνισε.

Δεν διευκρίνισε πόσο γρήγορα μπορεί να κινηθεί η Ρωσία. Ανεξάρτητοι αναλυτές ασφαλείας λένε ότι δεν πιστεύουν ότι η Μόσχα έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής τις μονάδες επιμελητείας και τις ιατρικές μονάδες που θα χρειαζόταν για να εξαπολύσει μια άμεση επίθεση, σημειώνει το Reuters προσθέτοντας ωστόσο ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει και στρατεύματα στη Λευκορωσία για «κοινές στρατιωτικές ασκήσεις», δίνοντάς της τη δυνατότητα να επιτεθεί στη γειτονική Ουκρανία από βορρά, ανατολικά και νότια.

«Δεν είναι ξεκάθαρο ποιο είναι το κεντρικό αίτημα της Ρωσίας ή όχι. Έχουν βάλει πολλά πράγματα στο τραπέζι», είπε ο Μπλίνκεν, σχολιάζοντας τη στάση της κατά τις συνομιλίες μεταξύ των δυο χωρών. «Ορισμένοι από αυτούς είναι ξεκάθαρα ότι ξεκινούν, όπως το κλείσιμο της πόρτας του ΝΑΤΟ σε νέα μέλη», είπε, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον παραμένει έτοιμη να συζητήσει οτιδήποτε ενίσχυε «την ασφάλεια όλων σε αμοιβαία βάση».

Συμπλήρωσε δε ότι στο πλαίσιο αυτό «θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον έλεγχο των όπλων, τη μείωση του κινδύνου και την κλίμακα και το εύρος των στρατιωτικών ασκήσεων».

Και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν απολογισμό μιας σειράς συνομιλιών για την κρίση την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε και πρόσθεσε πως μετά την Παρασκευή, οι διπλωματικές δυνατότητες ενδέχεται να γίνουν πιο ξεκάθαρες.

Όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια, ο Μπλίνκεν γνωστοποίησε ότι περισσότερη ενίσχυση έχει προγραμματιστεί τις επόμενες εβδομάδες και θα αυξηθεί περαιτέρω, εάν η Ρωσία εισβάλει.

Ο Μπλίνκεν θα έχει συνομιλίες στο Βερολίνο την Πέμπτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας καθώς επίσης τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Νωρίτερα ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Μπλίνκεν στο Κίεβο για την ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας, η οποία περιλαμβάνει τους αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, αφού η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα ενέκρινε επιπλέον 200 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η Βρετανία λέει ότι έχει αρχίσει να προμηθεύει την Ουκρανία με αντιαρματικά όπλα.