Moderna: Το εμβόλιο είναι πιθανό να λάβει έγκριση στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο

Moderna: Το εμβόλιο είναι πιθανό να λάβει έγκριση στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο

Ο CEO της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna Στεφάν Μπάνσελ δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πιθανό να χορηγήσει έγκριση για χρήση έκτακτης ανάγκης στο πειραματικό εμβόλιο της εταιρείας τον Δεκέμβριο, σε περίπτωση που τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών των Νοέμβριο αποδειχθούν θετικά.

Ο Μπάνσελ, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο Tech Live της Wall Street Journal τη Δευτέρα, σημείωσε ότι αν χρειαστεί περισσότερος από τον προγραμματισμένο χρόνο για τη συλλογή ικανών ενδιάμεσων αποτελεσμάτων, η έγκριση ίσως καθυστερήσει έως τις αρχές του 2021.

Το πειραματικό εμβόλιο της Moderna είναι ένα από τα πιο ελπιδοφόρα εμβόλια υπό ανάπτυξη για την αντιμετώπισης του Covid-19 που βρίσκονται, μαζί με αυτό που αναπτύσσουν από κοινού οι Pfizer και BioNTech. Οι μεγάλης κλίμακας κλινικές μελέτες στις ΗΠΑ για ακόμη δύο υποψήφια εμβόλια, εκείνα της Johnson & Johnson και της AstraZeneca έχουν σταματήσει όσο οι εταιρείες ερευνούν τις αιτίες ορισμένων ασθενειών που προέκυψαν σε συμμετέχοντες στα πειράματα.

Τα σχόλια του Μπάνσελ υποδεικνύουν ότι το χρονοδιάγραμμα της Moderna δεν απέχει πολύ από εκείνο της Pfizer, η οποία έχει ανακοινώσει ότι αναμένει έκτακτη έγκριση του εμβολίου της, εάν όλα πάνε καλά, στο τέλος Νοεμβρίου.

Τον Ιούλιο, η Moderna ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας στις ΗΠΑ, με 30.000 εθελοντές, για να εξετάσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της.

Η πρώτη ενδιάμεση ανάλυση των αποτελεσμάτων, που μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν 53 άτομα από το σύνολο των συμμετεχόντων εμφανίσουν συμπτώματα Covid-19, αναμένεται τον Νοέμβριο, αν και «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ακριβώς ποια εβδομάδα, καθώς εξαρτάται από τον αριθμό των ατόμων που θα νοσήσουν», είπε ο Μπάνσελ.

Ο CEO της εταιρείας ανέφερε ότι η Moderna εκτιμά ότι θα έχει παραγάγει περίπου 20 εκατ. δόσεις του εμβολίου μέχρι το τέλος του έτους και τουλάχιστον 500 εκατ. δόσεις μέσα στο 2021. Τόνισε ωστόσο ότι η εντατικοποίηση της παραγωγής αποτελεί «μεγάλη πρόκληση».