Μήνυμα Λευκωσίας σε Άγκυρα για Κυπριακό και ΑΟΖ

Μήνυμα Λευκωσίας σε Άγκυρα για Κυπριακό και ΑΟΖ

Μήνυμα ετοιμότητας για διάλογο με την Τουρκία όσον αφορά το Κυπριακό. έστειλε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης στον Τούρκο ομόλογο του Μ. Τσαβούσογλου μέσω του Ελβετού ΥΠΕΞ Ignazio Cassis, εφόσον όμως τερματιστούν οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Cassis, ο οποίος είχε σήμερα συνομιλίες με τον κ. Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία, δήλωσε πως θα μιλήσει με τον κ. Τσαβούσογλου και θα προσπαθήσει να τον πείσει ώστε να εξευρεθεί ο καλύτερος τρόπος για να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Η Κύπρος είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Ελβετού ΥΠΕΞ στην περιοχή. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Ελλάδα και την Τουρκία για συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ των δυο χωρών, κατά τις οποίες θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό, υπό το φως των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στις δηλώσεις που έγιναν μετά τις συνομιλίες, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «έκανα ξεκάθαρο – και θεωρώ ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ο Ignazio θα επισκεφθεί την 'Αγκυρα τις επόμενες ημέρες – πως προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις η Τουρκία πρέπει πρώτα να σταματήσει τις παράνομες και προκλητικές της ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας».

Δυστυχώς οι ενδείξεις δεν είναι θετικές, επεσήμανε, προσθέτοντας πως η Τουρκία αντί αυτού έχει επιλέξει να κλιμακώσει περαιτέρω τις προκλήσεις τις τελευταίες λίγες ημέρες, προχωρώντας σε μια νέα, παράνομη γεωτρητική επιχείρηση εντός της χωρικής θάλασσας της Δημοκρατίας.

"Έχω ζητήσει από τον Ignazio να μεταφέρει το μήνυμα στην Τουρκία ότι είναι μόνο μέσω διαλόγου που μπορεί να επιτευχθεί μια λύση, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών πάνω στις οποίες βασίζεται η ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε ένα τέτοιο διάλογο, νοουμένου ότι οι παράνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου θα τερματιστούν", σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Από την πλευρά του ο κ. Cassis, αναφερόμενος στο Κυπριακό, επεσήμανε πως η χώρα του είχε την τιμή να φιλοξενήσει πέντε γύρους διαπραγματεύσεων το 2016 και το 2017, στο Μοντ Πελεράν, στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά.

Σημειώνοντας πως "δεν ήμασταν μακριά από μια λύση αλλά δεν φτάσαμε" σε αυτήν, επεσήμανε πως "είναι πολύ σημαντικό για την Ελβετία να επαναλάβει την προσφορά μας να στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία με τις καλές μας υπηρεσίες", και υπογράμμισε την ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών και δημιουργία των συνθηκών για κάτι τέτοιο.

"Ασφαλώς θα μιλήσω με τον συνάδελφό μας στην Τουρκία προκειμένου να προσπαθήσω να τον πείσω ώστε να εξευρεθεί ο καλύτερος τρόπος για να επανεκκινήσουν αυτές οι συνομιλίες", σημείωσε.

Είπε πως κατά τις επικείμενες επαφές του σε Ελλάδα και Τουρκία θα συζητήσει και το πρόβλημα που αφορά την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στις δηλώσεις του ο κ. Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στην ενημέρωση στην οποία προέβη προς τον κ. Cassis για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, είπε πως μοιράστηκε μαζί του «την ισχυρή μας δέσμευση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο – από το σημείο όπου αυτές διακόπηκαν ακριβώς πριν δυο χρόνια στο Κραν Μοντανά – με στόχο την επίτευξη μιας λύσης στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, που θα επανενώνει την Κύπρο, διασφαλίζοντας ότι θα παραμείνει ένα λειτουργικό, αποτελεσματικό κράτος μέλος της ΕΕ».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ