7ος χρόνος, ημέρα 2184η
Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021

Μεγαλώνουν τα ερωτήματα για την αποτυχία της αστυνομίας στο Καπιτώλιο

Μεγαλώνουν τα ερωτήματα για την αποτυχία της αστυνομίας στο Καπιτώλιο

Μεγαλώνουν οι αντιδράσεις για την ολιγωρία της αστυνομίας στην εισβολή φανατικών οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο. Πολιτικοί αξιωματούχοι αλλά και ο δήμαρχος της Ουάσινγκτον κατηγορούν την ηγεσία της αστυνομίας για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και απροθυμία να συγκρουστεί με τους διαδηλωτές. Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αστυνομίας του Καπιτωλίου Στίβεν Σαντ κάνει λόγο για ηρωική στάση των αστυνομικών.

Νομοθέτες και από τα δύο κόμματα έχουν δηλώσει πως θα ερευνήσουν τις πράξεις της αστυνομίας και αμφισβητούν έντονα το κατά πόσο προετοιμασμένη ήταν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα γεγονότα, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός. Τελικά η αστυνομία του Καπιτωλίου ζήτησε τη συνδρομή άλλων Σωμάτων Ασφαλείας για να βγάλει τους εισβολείς από τον χώρο.

Πριν τη διαδήλωση, η αστυνομία δήλωνε έτοιμη. Όπως ανέφερε την Πέμπτη ο Δημοκρατικός βουλευτής Τιμ Ράιαν, επικεφαλής της επιτροπής χρηματοδότησης του Καπιτωλίου, «πριν από τη διαδήλωση, επικοινώνησα με τον επικεφαλής της αστυνομίας και τον υπεύθυνο ασφαλείας του Κογκρέσου, οι οποίοι με διαβεβαίωσαν ότι είχαν λάβει όλες τις προφυλάξεις και ότι η αστυνομική δύναμη ήταν απόλυτα επαρκής για να κρατηθούν οι διαδηλωτές μακριά από το κτίριο».

Παρά τις διαβεβαιώσεις των επικεφαλής, η Τετάρτη αποδείχθηκε «η πιο ζοφερή ημέρα από την 11η Σεπτεμβρίου 2001», σύμφωνα με αξιωματούχο των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ασφαλείας. Παρότι η έρευνα μόλις ξεκινάει, ορισμένα στοιχεία είναι ξεκάθαρα. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης υπό την αιγίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι επικεφαλής των δημοτικών και ομοσπονδιακών υπηρεσιών ασφαλείας ζήτησαν μόνο υλική υποστήριξη από την εθνοφρουρά, εκτιμώντας ότι οι διαδηλωτές δεν θα ήταν βίαιοι. Το Πεντάγωνο ενέκρινε την ανάπτυξη 300 ανδρών, κυρίως για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας οχημάτων στην πρωτεύουσα και την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στο μετρό.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στην πρώτη τέτοια σύσκεψη, η αστυνομία του Καπιτωλίου φέρεται να απέρριψε πρόταση του υπουργείου Άμυνας για ενισχύσεις στο κτιριακό συγκρότημα του Κογκρέσου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Κένεθ Ραπουάνο, ανέφερε ότι η αστυνομία της πρωτεύουσας είχε καταγράψει αύξηση της «διαδικτυακής δραστηριότητας» ακροδεξιών οργανώσεων, που σχεδίαζαν να διαδηλώσουν υπέρ του Τραμπ. «Όλοι συμφώνησαν, όμως, ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις για βίαιες πράξεις», είπε ο Ραπουάνο μιλώντας την Πέμπτη σε δημοσιογράφους. Το ρεπορτάζ του δικτύου NBC αντίθετα έδειξε ότι τέτοιες οργανώσεις δημοσίευαν εδώ και εβδομάδες απειλητικά μηνύματα, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις τους για τη διαδήλωση της Τετάρτης.

Επιπρόσθετα, την ημέρα της διαδήλωσης, η αστυνομία του Καπιτωλίου δεν εξόπλισε τους 2.000 άνδρες και γυναίκες της με κράνη, ασπίδες και δακρυγόνα. Οι αστυνομικοί αποδείχθηκαν ανίκανοι να εμποδίσουν το εξαγριωμένο πλήθος να εισβάλει στο Καπιτώλιο και άφησαν περιθώριο τουλάχιστον μίας ώρας χωρίς να επεμβαίνουν στους διαδηλωτές, το οποίο αυτοί εκμεταλλεύτηκαν.

O δήμαρχος της Ουάσινγκτον, Μούριελ Μπάουζερ δήλωσε πως «προφανώς πρόκειται για αποτυχία, αλλιώς δε θα είχες ανθρώπους με κακές προσθέσεις να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο σπάζοντας παράθυρα και τρομοκρατώντας μέλη του Κονγκρέσου που προσπαθούσαν να κάνουν τη δουλειά τους».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αστυνομίας του Καπιτωλίου, Στίβεν Σαντ, ο οποίος δήλωσε την προθυμία του να παραιτηθεί μετά την έντονη κριτική που δέχεται, υπερασπίζεται την αντίδραση απέναντι στους φανατικούς οπαδούς του Τραμπ που εισέβαλαν στον χώρο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο ίδιος την Πέμπτη, οι άνδρες του «έπραξαν θαρραλέα όταν ήρθαν αντιμέτωποι με χιλιάδες βίαιους διαδηλωτές». Ο δήμαρχος ωστόσο της Ουάσινγκτον επιμένει πως πρόκειται για «αποτυχία».

Ο κ. Σαντ ανέφερε ότι οι διαδηλωτές «επιτέθηκαν βίαια» στο Καπιτώλιο και ότι οι πράξεις τους δεν είχαν καμία σχέση με ειρηνικές διαδηλώσεις υπέρ της Πρώτης Τροπολογίας. «Οι αστυνομικοί ήρθαν αντιμέτωποι με αυτοσχέδια όπλα και χημικά»