Μ. Τσαβούσογλου: «Αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας, θα τους εμποδίσουμε»

Νέες απειλές εξαπέλυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσον αφορά τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας μήνυμα προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση πως «αν μπουν στην "υφαλοκρηπίδα μας" θα τους εμποδίσουμε».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό AHaber, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέμεινε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη είναι νόμιμη. «Μπορούμε να κάνουμε σεισμικές έρευνες με τη Λιβύη. Η Ελλάδα και η ΕΕ δεν έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν για αυτά τα ζητήματα» πρόσθεσε.

«Κανείς δεν μπορεί να κάνει εργασίες στην ''υφαλοκρηπίδα μας'' χωρίς την άδειά μας», σημείωσε ο κ. Τσαβούσογλου δείχνοντας μάλιστα και χάρτες κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του.

Ανέφερε ακόμη ότι για την υφαλοκρηπίδα «είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα με την κυβέρνηση Τσίπρα που από αριστερή έγινε ακροδεξιά. Τα όρια των νερών της Ελλάδας είναι ξεκάθαρα. Δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες από την Ελλάδα για το θέμα της υφαλοκρηπίδας».

Για το ενδεχόμενο αποστολής τουρκικού στρατού στη Λιβύη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «θα αξιολογήσουμε τυχόν αίτημα της Λιβύης για αποστολή στρατού στη χώρα».

«Θα διώξουμε τις ΗΠΑ από το Ιντσιρλίκ εάν μας επιβάλλουν κυρώσεις»

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμη πως η Τουρκία θα ανταποδώσει σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Τόνισε ότι η Τουρκία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τις ΗΠΑ να αποσυρθούν από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ και την πυραυλική βάση του Κιουρεσίκ στην περίπτωση κυρώσεων.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Άγκυρα, εφόσον μείνει αποκλεισμένη από το πρόγραμμα των αμερικανικών F-35, είναι ανοιχτή σε εναλλακτικές όπως αυτή της Ρωσίας.