Μ. Σχοινάς: Πρέπει να υπάρξει ταχύτητα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Μ. Σχοινάς: Πρέπει να υπάρξει ταχύτητα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Αυτό το καλοκαίρι θα είναι σίγουρα καλύτερο από το περυσινό», διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και προέτρεψε για ταχύτητα και «κοινή προσέγγιση» σε ό,τι αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το καλοκαίρι «θα έχουμε περισσότερους εμβολιασμένους, θα γνωρίζουμε περισσότερα για τον ιό και τους κανόνες για τα ασφαλή ταξίδια που θα αναπτύξουμε από κοινού», δήλωσε ο κ. Σχοινάς στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), ενώ, σε ό,τι αφορά το προγραμματισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμών στην ΕΕ, προέτρεψε να υπάρξει ταχύτητα.

 «Αυτό αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ, είτε στο Βορρά είτε στο Νότο, και οι εξελίξεις τρέχουν γρηγορότερα απ’ ό,τι ο χρόνος στην πολιτική». Είναι σημαντικό να υπάρξει μια από κοινού προσέγγιση σε σχέση με την απόδειξη ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί. «Και τότε θα χρειαστεί αργά ή γρήγορα μια δημόσια συζήτηση σχετικά με το ζήτημα της χρήσης», προσθέτει.

Τρίτες χώρες, όπως το Ισραήλ προχωρούν ήδη με ταχύτητα μπροστά, αναφέρει ο Σχοινάς. Η χώρα παρουσίασε πρόσφατα ένα «πράσινο διαβατήριο» για τους εμβολιασμένους, το οποίο υπόσχεται οφέλη όταν ταξιδεύει κανείς ή παρακολουθεί εκδηλώσεις. «Στην ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κοινό πλαίσιο, διαφορετικά θα επικρατήσουν οι διμερείς λύσεις», προειδοποίησε ο Επίτροπος.

Σε σχέση με την πιθανή χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού σημείωσε πως «η Ευρώπη θα δράσει συλλογικά, ο κατακερματισμός δεν μας ωφελεί σε τίποτα».

Η Ελλάδα και άλλες χώρες-προορισμοί για διακοπές στην Νότια Ευρώπη πιέζουν για την πρόβλεψη ευρωπαϊκής πιστοποίησης όσων έχουν εμβολιαστεί για κορωνοϊό, κάτι που θα διευκόλυνε τα ταξίδια χωρίς όρους ή χωρίς την υποχρέωση καραντίνας.

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ήδη συνάψει διμερείς συμφωνίες με το Ισραήλ για την είσοδο μελλοντικά των εμβολιασμένων. Η Γερμανία διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με την πρόβλεψη πλεονεκτημάτων υπέρ των εμβολιασμένων, για όσο χρονικό διάστημα δεν έχουν όλοι την ευκαιρία να εμβολιαστούν.