Λουκασένκο: Η Δύση έσπρωξε την Ουκρανία σε έναν πόλεμο

Λουκασένκο: Η Δύση έσπρωξε την Ουκρανία σε έναν πόλεμο

«Η Δύση ώθησε την ουκρανική κυβέρνηση προς αυτόν τον πόλεμο», ανέφερε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο σε συνέντευξή του.

Ο Λευκορώσος ηγέτης είπε ότι το Κίεβο επέβαλε κυρώσεις στη Λευκορωσία ακόμη και πριν από τη Δύση. «Μας έκλεισαν την ευκαιρία να πετάξουμε πάνω από την Ουκρανία, δηλαδή έκλεισαν τον ουρανό, περιόρισαν όλες τις πτήσεις», είπε.

«Ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει πολύ γρήγορα αν ο Μπάιντεν κάνει ένα τηλεφώνημα, αν οι ΗΠΑ πάρουν θέση υπέρ της εγκαθίδρυσης της ειρήνης στο ουκρανικό έδαφος. Ωστόσο, είναι απίθανο να κάνει ένα τέτοιο τηλεφώνημα. Ο λόγος είναι ότι η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία είναι επωφελής για τους Αμερικανούς. Αυτό είναι που χρειάζεται η Αμερική», επεσήμανε ο Λουκασένκο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είτε η Ρωσία και η Ουκρανία μπορούν να τερματίσουν τις εχθροπραξίες υπογράφοντας μια συμφωνία είτε οι ΗΠΑ, διατάσσοντας τις ουκρανικές αρχές να σταματήσουν τις στρατιωτικές δραστηριότητες. Ο Λευκορώσος πρόεδρος πιστεύει ότι αν η Ουάσινγκτον κάνει ένα τέτοιο βήμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες θα το υποστηρίξουν.

Η Λευκορωσία ήταν έτοιμη να αναπτύξει συνοριοφύλακες στα σύνορα μεταξύ του Ντονμπάς και της Ρωσίας, αλλά η Ουκρανία απέρριψε την πρωτοβουλία, δήλωσε ο Λουκασένκο. «Έκανα τα πάντα για να αποτρέψω τον πόλεμο και να διατηρήσω την ειρήνη εκεί πριν ξεσπάσει σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας'», είπε.

Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία είχε επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία ακόμη και πριν από τις δυτικές χώρες. Συγκεκριμένα, η Ουκρανία έκλεισε τον εναέριο χώρο της χώρας για τα λευκορωσικά αεροπλάνα.