Κομισιόν: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάζει τους 26 νέους Επιτρόπους

Κομισιόν: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάζει τους 26 νέους Επιτρόπους

Η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάζει σήμερα τα χαρτοφυλάκια των 26 μελών της ομάδας της, ενώ ήδη από τις πρώτες στιγμές στην ηγεσία της Κομισιόν θα βρεθεί αντιμέτωποι με τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ορισμός των χαρτοφυλακίων των 26 Επιτρόπων αποτελεί ένα εξαιρετικά λεπτό εγχείρημα, με αναγκαία συνθήκη την τήρηση των γεωγραφικών και των πολιτικών ισορροπιών της ΕΕ.

Χθες Δευτέρα, η Φον ντερ Λάιεν, προσκείμενη στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ανήγγειλε την τήρηση μιας από τις υποσχέσεις της, ότι η νέα Κομισιόν θα έχει ισάριθμες γυναίκες και άνδρες — 13 έναντι 14, γεγονός χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του θεσμού.

H Γερμανίδα επίτροπος αναμένεται να μοιράσει τις αρμοδιότητες των 26 υποψηφίων, που αντιπροσωπεύουν κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ (πλην Ηνωμένου Βασιλείου, που ετοιμάζεται να αποχωρήσει στα τέλη Οκτωβρίου).

Πρόκειται για μια περίπλοκη άσκηση ισορροπίας, για την οποία απαιτήθηκαν διαπραγματεύσεις ως και την ύστατη στιγμή, καθώς η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις: από την κλιματική αλλαγή ως τη μεταναστευτική κρίση, από τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο απρόβλεπτος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως το Brexit.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

AP Photo/Valentina Petrova